Фермерските евросубсидии ще се изплащат не на декар, а на стопанство

Найденов оптимист, че ЕК ще удвои планирания таван от 150 хил. евро за директните плащания

Мирослав Найденов откри публичния дебат за европейската селскостопанска политика

Директните плащания за фермерите от 2014 г. няма да са на декар обработваема площ, както е в момента, а на стопанство и при предвидения от Европейската комисия таван на помощта от 150 хил. евро годишно за стопанство не може да се прогнозира колко точно ще получават отделните български производители. Това коментира във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, стартирайки публичния дебат за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз и Програмата за развитието на селските райони в България.

Освен това агроминистърът е оптимист, че Брюксел ще повиши сега обсъждания таван за директните плащания от 150 хил. евро на 300 хил. евро.

При гарантирани приходи дори от 150 хил. евро годишно за малките земеделски стопанства, това са много средства, което задължително налага реформата в ОСП да се случи, за да се даде шанс на много повече хора в бранша, коментира Найденов.

"Тогава разпределението ще бъде повече за по-малките и средните и по-малко за големите и парите няма да отидат при "октопода". Жертвам двадесет и няколко човека за двеста, веднага", заяви той.

По думите му България ще достигне  разрешения за страната ни размер от 860 милиона евро за директните плащания през 2016 г.

Позицията на българската администрация е, че бюджетът на ОСП трябва да бъде запазен и през следващия седемгодишен период. Призивът на някои страни като Великобритания например за намаляването му с 1 процент всяка година до достигането му до 40 на сто през 2020 г. категорично не се приема от страната ни, заяви агроминистърът.

Еднозначно със страните членки на ЕС е и мнението ни за опростяване на ОСП. Държим запазването на схемата на директните плащания и дисбалансът, който даваше предимства на растениевъдството за сметка на животновъдството да бъде преодолян, каза още Найденов.

Според него обаче България не е готова за "позеленяване” на европейската селскостопанска политика и е против предложението 30% от бюджета за земеделие да отиват за зелени компоненти.

"Много малко са страните в ЕС, които ще могат да изпълнят тези изисквания”, допълни Найденов. Той коментира още, че Европейската Комисия все още не е дефинирала ясно понятието активен фермер. Според него не е активен фермер този, който просто има стотици хиляди декари. "Подкрепата трябва да отиде към фермерите, които активно се занимават със земеделие”, смята земеделският министър.

"Ако искаме да привличаме младите хора, трябва да подкрепим предложението 2% от финансовия пакет директно да отива към младите фермери", смята още Найденов.

Той информира, че предстои създаването на специално звено в земеделското министерство, което да събира информацията от Брюксел, свързана с ОСП. Идеята е, че улисана в ежедневните дейности, администрацията рискува да пропусне нещо важно в тази посока, поясни агроминистърът. Найденов призова браншовите организации да са активни и да дават предложения за бъдещата обща селскостопанска политика на ЕС. Идеите им ще бъдат събрани и анализирани, преди страната ни да излезе със своята позиция по ОСП.

"Надяваме се да представим позицията на България, а не на правителството на България”, каза още министърът.

Споделяне

Още от Бизнес