Фермерските евросубсидии ще се спасяват със сателитни снимки на нивите

Фермерските евросубсидии ще се спасяват със сателитни снимки на нивите

За да изпълни ангажимента на България към Европейския съюз за актуализиране на ортофото картата с нивите в страната, правителството ще задели 4 млн. лв. за закупуване на сателитни снимки на част от територията. Така ще бъдат спасени застрашените от орязване 700 млн. лв. от еврофондовете, предназначени за директни плащания за фермерите.

Това съобщи в сряда след заседанието на кабинета министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Ден по-рано той информира, че бившото ръководство на агроведомството е забавило провеждането на конкурс за избор на фирма, която да направи самолетни снимки на 40 на сто от територията на страната. Това е нужно,, за да се поднови изработената през 2006 г. ортофото карта, върху която фермерите, кандидатстващи за субсидии за декар обработвана площ, очертават нивите си. Предишните шефове в МЗХ обаче се опитвали да набутат своя фирма за спечелването на поръчката за 18 млн. лв. Така те провалили заснемането на терените, което е възможно само до 30 септември.

Сега на повече от четири пъти по-ниска цена ще се купят снимки от собственици на спътници и страната ни ще може да изпълни ангажимента си в срок и фермерите ще получат субсидиите си за следващата година.

Министерският съвет е решил също така закупените сателитни изображения да се обработят до цифрова карта от Министерството на отрбаната чрез Военно-географската служба на Българската армия. Предвидени са средства и ца тази цел от бюджетиет на двете ведомства.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?