Фермерските субсидии може да се обвържат с екологията

Фермерските субсидии може да се обвържат с екологията

България ще настоява пред Европейския съюз прякото подпомагане на земеделието да бъде ясно обвързано с опазването на околната среда, здравеопазването на хората и животните и всички услуги, които земеделският стопанин се очаква да извършва наред с осигуряване на прехраната на населението. Това предвижда одобрената от Министерски съвет в четвъртък позиция на страната ни, която ще бъде представена на неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство,насрочено за 16-18 септември в Порто, Португалия.

На него ще се обсъдят въпроси, свързани със значението и приноса на земеделския и хранителния сектор за устойчивото развитие на селските райони, формите за подкрепа на производствените условия и конкурентоспособност на селските райони, както и бъдещите предизвикателства пред Общата селскостопанска политика(ОСП).

Страната ни ще се застъпи и за по-нататъшно опростяване на ОСП като се намали бюрокрацията. Това ще облекчи работата на земеделския стопанин и администрацията, посочват от правителствената информационна служба.

В позицията на София се акцентира и върху нуждата от оптимизирането на контрола, без това да означава компромис с необходимия мониторинг върху изразходването на средства, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?