Фермерските субсидии не са застрашени от фалшивата диплома на Илиева

Фермерските субсидии не са застрашени от фалшивата диплома на Илиева

Няма опасност Европейският съюз да поиска от България да връща изплатени субсдии за фермери с подпис на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, чиято немска диплома за висше образование се оказа фалшива. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните пред Дарик радио в събота.

Той се позова на изказване на говорителя на Европейската комисия, че няма подобна опасност и допълни, че коментари в този дух е имало и от Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверка по случая с подправената диплома на Илиева, която бе освободена от поста след раждането на детето ѝ..

От Министерството на земеделието и храните в петък потвърдиха, че Висшият институт по техника и икономика в Берлин не е дипломирал Калина Илиева, която е била студентка там, но не е завършила образованието си. От учебното заведение заявиха преди това пред в. "168 часа", че ще подадат сигнал в полицията, а също и до властите в София и Брюксел. От прокуратурата започват проверка по случая.

Илиева беше освободена от шефското място във фонда след скандал около бременността ѝ, а съмненията за ценза ѝ за първи път бяха изказани от БСП.

"Нелепа е ситуацията. Искрено, искрено се надявам и ще ми се да не вярвам, че това е истина. Просто, ако това е истина, дано е станала някаква наистина огромна грешка. Не ми се иска да мисля, тъй като това би било огромно петно въобще за българската администрация", каза още министърът. Той посочи, че при избора ѝ са спазили абсолютно всички правила и са се позовавали на съвсем редовно издаден български документ.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?