Фермерските субсидии не са застрашени от фалшивата диплома на Илиева

Няма опасност Европейският съюз да поиска от България да връща изплатени субсдии за фермери с подпис на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, чиято немска диплома за висше образование се оказа фалшива. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните пред Дарик радио в събота.

Той се позова на изказване на говорителя на Европейската комисия, че няма подобна опасност и допълни, че коментари в този дух е имало и от Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверка по случая с подправената диплома на Илиева, която бе освободена от поста след раждането на детето ѝ..

От Министерството на земеделието и храните в петък потвърдиха, че Висшият институт по техника и икономика в Берлин не е дипломирал Калина Илиева, която е била студентка там, но не е завършила образованието си. От учебното заведение заявиха преди това пред в. "168 часа", че ще подадат сигнал в полицията, а също и до властите в София и Брюксел. От прокуратурата започват проверка по случая.

Илиева беше освободена от шефското място във фонда след скандал около бременността ѝ, а съмненията за ценза ѝ за първи път бяха изказани от БСП.

"Нелепа е ситуацията. Искрено, искрено се надявам и ще ми се да не вярвам, че това е истина. Просто, ако това е истина, дано е станала някаква наистина огромна грешка. Не ми се иска да мисля, тъй като това би било огромно петно въобще за българската администрация", каза още министърът. Той посочи, че при избора ѝ са спазили абсолютно всички правила и са се позовавали на съвсем редовно издаден български документ.

Още по темата
Още от Бизнес

Одобрявате ли протестите за цените на горивата?