Фермерският милиард е преведен от фиска през главата на Дянков

Земеделците получават парите си след директната намеса на Бойко Борисов

Преди повече от два месеца бяха последните фермерски протести, сн. БГНЕС

Сметката на Държавен фонд “Земеделие“ е заредена с пари от фискалния резерв за изплащане на субсидиите за земеделските производители за обработваната от тях площ и в 15.30 ч. в понеделник ще бъдат "пуснати" платежните нареждания за превеждане на директните плащания. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пресконференция, на която стана ясно още, че дължимите 1 млрд. лв. за селските стопани са осигурени през главата на финансовия министър Симеон Дянков, за който същия ден по-рано стана ясно, че си е подал оставката, докато е бил в САЩ при семейството си.

 

До края на деня във вторник парите ще бъдат по сметките на зърнопроизводителите, заяви Найденов и отново се извини на зърнопроизводителите за забавянето на субсидиите. Той беше обещал, че средствата бъдат преведени до края на януари, но после се оказа, че това няма да стане. В отговор земеделците се заканиха с национален протест, блокади и трактори на жълтите павета в столицата на 20 февруари, ако не си получат парите. Самият Дянков заяви преди десетина дни, че възможностите на бюджета са такива, че плащанията на зърнопроизводителите могат да станат частично в средата на март, а остатъка да получат в началото на април.

 

След намесата на премиера Бойко Борисов миналата седмица стана ясно, че парите ще бъдат дадени от фискалния резерв, а до дни ще се емитира дълг за възстановяване на средствата до изплащането им от Европейския съюз. Така или иначе обаче с ваденето на този 1 млрд. лв. от фиска, той намалява до 3.5 млрд. лв. при законен санитарен минимум от 4.2 млрд. лв. и тази дупка ще остане около месец и половина до запълването ѝ с изкупуване на държавните ценни книжа от новата емисия държавен дълг, а по-късно и възстановяване от европейския бюджет на направените директни плащания.

 

За отпускането на парите е било дадено разпореждане на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, който е бил оторизиран от Борисов за разпореждане с финансите и осигуряване на ресурса по това плащане, обясни Найденов. Решението било взето миналата седмица на среща при премиера, на която са присъствали и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите, но не и Симеон Дянков, тъй като е бил е в чужбина.

 

“Осигуряването на 1 млрд. лева в рамките на един ден не е по-силите на един министър”, заяви Мирослав Найденов и обясни как в петък след парламентарния контрол Борисов му се обадил да обсъдят отново темата и по-късно от финансовото министерство вече имали готовност за парите. Първоначално той не искаше да каже откъде са предоставени средствата с думите, че “като министър на земеделието и храните, моя отговорност е само те да бъдат отпуснати на земеделските производителите, а откъде са осигурени трябва да отговорят от Министерство на финансите“. После обаче призна, че идват от фискалния резерв.

 

Земеделският министър заяви, че от понеделник започва превеждането на 841 595 хил. лева субсидии към повече от 83 хиляди земеделски производители. Те ще получат по 25.63 лв. за декар обработваема площ. Очаква се най-късно до сряда парите вече да са по сметките на всички стопани, допълни изпълнителният директор на фонда "Земеделие" Румен Порожанов.

 

До края на март месец ще бъдат преведени 73 млн. лева за тютюнопроизводителите и 25 млн. лева към зеленчукопроизводителите, като по този начин всички поети ангажименти от земеделското министерство към различните сектори ще бъдат спазени, не се стърпя да обещае Найденов.

 

Той отказа да коментира оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, преди това да е направил премиерът Борисов. На въпрос дали е имало напрежение между двамата министри. Найденов не отрече, че е имало по определени поводи.

 

Не бих казал, че сме удовлетворени от оставката на министър Симеон Дянков, защото за нас е по-важно да има правилна политика в сектор земеделие, коментира през агенция “Фокус“ Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

“Важно е този наистина български отрасъл, един от малкото, които продължават да работят в условията на всеобщата икономическа и финансова криза, да работи, да създава работни места, да е полезен както на тези, които го упражняват, така и за обществото и чрез финансовият си дял – като данъци и брутен вътрешен продукт, а и като социален ефект”, каза браншовикът.

 

Той изрази надежда след двете поредни срещи с премиерът, утре зърнопроизводителите да осъмнат с дължимите им средства, които им трябват за подготовката на пролетните култури, торене и други селскостопански дейности, за да има добра и качествена продукция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес