Ферми почват директни продажби на меса, яйца и мед

Ферми почват директни продажби на меса, яйца и мед

Скоро селскостопанските производители у нас ще могат да продават продукцията си директно на потребителите в собствени магазинче до фермерите. Това ще стане възможно с влизането в сила на наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Тя ще бъде пусната към Държавен вестник до края на седмицата, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който в понеделник демонстрира пред журналисти покупка на сурово мляко от “млекомат“.

Изискването за директно доставяне на сурово краве, овче, козе и биволско мляко е то да не е пастьоризирано, а само охладено до 4-6 градуса преди да се предложи във фермерския магазин или да се зареди “млекомата“. То можа да се продава само до 24 часа след млеконадоя.

Очакваме бизнесът да бъде активен, каза Найденов. По думите му всяка ферма сама ще си определя продажните цени на дребно. “ Трябва да се научим, че качеството струва пари. В противен случай, заблуждаваме себе си и излагаме здравето си на опасност“, заяви агроминистърът. “Крайно време е да се прекрати практиката за продажба на пластмасови бутилки по кръстовищата и улиците. Тази наредба е начин да върнем българския вкус“, каза още той.

По думите му наредбата няма да реши някакъв продоволствен проблем, а ще даде възможност за директна продажба на производителите, а на потребителите възможност да сложат на трапезата си истински български продукти с гарантирано качество.

Найденов заяви, че в никакъв случай няма да се допусне отстъпка от качеството, защото контролът е гарантиран и ще се извършва от компетентните органи, както и всички останали оператори за гарантиране безопасността на хранителните продукти. За целта ще се водят специални дневници, а продуктите се етикетират и опаковат съгласно изискванията на наредбата, каза земеделският министър.

По думите му България е получила най-висок процент на възможности за директни продажби на пазара в сравнение с останалите страни-членки.

Наредбата разрешава да се продава пчелен мед - от пчелина и до базари, тържища, пазари и обекти за търговия на дребно. Кокоши и пъдпъдъчи яйце също могат да се продават директно и на пазарите. Рибарите също се могат да предлагат улова си от лодките, от кейовите площадки-пристанища, от рибовъдното стопанство е в собствени магазини.

Домашни птици и зайци също ще могат да се предлагат от фермата. Горските стопанства също ще могат да продават отстреляния си дивеч.

Всички обекти за търговия на дребно, които получават директни доставки, трябва да са разположени в същата административна област, в която се намира фермата. Изключения правят само отстреляния дивеч, тъй като някои ловно-стопански райони се намират в повече две административни области, рибата, при която зоната на улов граничи със съседна административна област и меда, който може да се предлага в цялата страна.

Споделяне

Още от Бизнес