Ферми за патици пред колапс заради птичия грип и "лобистка" заповед

Загубите оценени на милиони, неадекватните мерки съсипали репутацията на България като световен производител на гъши дроб

Ферми за патици пред колапс заради птичия грип и "лобистка" заповед

Отглеждането на патици в страната е спряно заради птичия грип и "лобистки" заповеди на Българската агенция по храните (БАБХ), оплакаха се фермери в сряда. Проблемът е, че заповедите, с които се забранява придвижването на новоизлюпените патета, няма срок на действие и се отнася само за водоплаващите птици. Това поставя под заплаха съществуването на целия бранш, който е втори в света по обем на производство за около 100 млн. евро, като 95 на сто от продукцията се изнася. Това заявиха от бранша по време на изслушването им в парламентарната комисия по земеделие.

Те настояват за бързо решение на проблема, но от Министерството на земеделието и от БАБХ не се ангажираха с дата, до която ще бъдат в сила заповедите.

Държавата взе драстични мерки за решаване на проблема с птичия грип, който върлува от края на миналата година, едва преди десетина дни. Причината е, че заразата може да засегне и хората, а при тях болестта протича със сериозни усложнения.

Четири огнища на птичи грип и над 100 хил. избити животни

За периода от 19 декември 2016 г. до края на март тази година са били регистрирани 87 огнища на птичи грип у нас в 12 региона на страната, като при 87 на сто от случаите са били във ферми с водоплаващи птици, каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

От средата на октомври до началото на ноември са констатирани четири нови огнища и са умъртвени по хуманен начин над 100 хил. птици, допълни той.

С цел да се спре разпространението на болестта, на 3 ноември (петък) Дамян Илиев издава заповед, с която забранява населването на фермите с новоизлюпени еднодневни водоплаващи птици. В заповедта обаче не е посочено какво да правят люпилните, които в България са общо пет.

Затова седмица по-късно – на 10 ноември шефът на БАБХ издава нова заповед, с която забранява придвижването на новоизлюпените патета в страната, но по изключение разрешава  износа им или транзитното им преминаване.

Ефектът от тази заповед е, че всички новоизлюпени патета през последните десетина дни у нас са били избити, макар че не са реално заразени с птичи грип, стана ясно от обясненията на д-р Павел Челебиев, собственик на "Волекс 2005", която има ферма за производство на патици и люпилня. Освен това в заповедта не се казва какво се случва с патетата, които предстои да се излюпят, допълни той.

Браншът: Заповедите са дискриминационни и лобистки 

Тези заповеди са безпрецедентни, дискириминационни и лобистки, заяви Любомир Зиколов, собственик на "Булчикън" АД, който говори от името на производителите на гъши дроб и патици.

По думите му БАБХ предприела драстичните мерки, след като бил установен птичи грип и при кокошки и пилета. Под прицел обаче били поставени само водоплаващите птици. По този начин заповедта разделя бранша на отглеждащи патици и пилета, които се занимават с пилета, каза Любомир Зиколов.

Дамян Илиев обясни, че мерките са взети само спрямо новоизлюпените патета, защото 87 на сто от случаите на птичи грип у нас са във ферми, в които се отглеждат патици.

БАБХ не си върши работата, действа некомпетентно и поставя в колапс бранша, беше мнението на собственици на ферми.

Те обясниха, че в нито една страна на ЕС не са били наложени такива драстични мерки. От края на октомври миналата година до началото на февруари птичи грип е засечен в 21 страни членки на ЕС. Във Франция например карантина е била наложена само около констатираните огнища, а не върху цялата територия на страната, както в момента се прави у нас, обясни фермер от Ловешко.

Производителите искат обезщетения и ваксинация на патиците

Производителите искат да получат справедливи обезщетения за избитите птици. В тях да е включена себестойността на убитото животно и пропуснатите ползи. За пример дадоха, че Франция и Унгария са платили по 20 евро за убита патица през зимата, докато България по 6.30 лв. За яйцата пък, които са били купени с фактура по 1.20 лв., държавата им ги изплатила на половин цена – 60 ст. Някои фермери се оплакаха, че все още не са си получили пълния размер на обезщетенията от зимата.

Производителите на патици настояват и да се ваксинират животните. За това обаче е необходимо да се иска разрешение от Европейската комисия, а тази стъпка не е предприета от българските власти, стана ясно по време на обсъждането.

Браншът настоява още екарисажите да работят денонощно, за да бъдат изгаряни своевременно убитите птици и да не се разпространява болестта. Сега мъртвите животни се разкарвали от единия край на страната до другия, което разнасяло болестта.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?