Фестивал на пясъчните скулптури за втора година в Бургас

Фестивал на пясъчните скулптури за втора година в Бургас
За втори път Община Бургас организира единствения по рода си у нас Фестивал на пясъчните скулптури. Мястото на експозицията е същото като при миналогодишното му издание - в Морската градина на Бургас.

Тази година в средата на пясъчния град ще се издига 8.50 м високо дърво на приказките, на чийто връх ще има гнездо с два щъркела. Във фестивала ще участват 18 скулптора от Чехия, Полша, Русия, Холандия, САЩ, Португалия и България.

Жителите на Бургас и гостите на града ще могат да видят 28 скулптури, някои от които представляват композиции от по няколко фигури.

По идея на артдиректора на фестивала Владимир Кураев те са подредени във формата на спирала и целият ансамбъл всъщност представлява един слънчев часовник.

Така през светлата част на деня сянката на приказното дърво ще посочва една след друга останалите скулптури.

За направата на фигурите е използван 3300 тона пясък, което е с 800 тона повече от миналото лято. Шрек, Джаба, Пинокио, Ромео и Жулиета са част от обитателите на пясъчния град, който расте край брега на морето. Фестивалът ще бъде открит на 2 юли от диско легендите Бони М.

Цените на билетите тази година са по-ниски от миналогодишните – 1 лв. за деца и 3 лв. за възрастни. Туроператорите вече са проявили голям интерес и се очаква посещаемостта да е много висока.

За удобство на туристите на фестивалната територия ще бъде обособен кът, където децата да си правят фигурки от пясък, ще бъдат поставени павилиони за безалкохолни напитки и сувенири.

Фестивалът ще продължи до средата на месец септември.

Споделяне

Още от България