Февруарските сметки за парно в София по-ниски с 19% от януарските

Февруарските сметки за парно в София по-ниски с 19% от януарските

Сметките за парно през февруари са средно с 19% по-ниски спрямо предходния месец. Това показват данните на “Топлофикация София”, съобщиха от общинското дружество.

По-малката консумация на енергия заради по-топлото време е основната причина за по-ниските сметки, е посочено в съобщението. Там обаче "забравят", че месецът е по-къс с три дни от предишния.

През февруари столичани са консумирали 427 169 мегаватчаса топлинна енергия. Това е с около 19% по-малко в сравнение с януари. За това е помогнала и средномесечна температура, която през февруари е била 2.8 градуса при 0.9 градуса през януари, според данните на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Около 80% от абонатите на “Топлофикация” ще получат фактури до 150 лв. за февруари, показват сметките на дружеството.

При 98% от клиентите има намаление на сметките средно с 19%, като при близо 38% от тях то е между 20 и 50%. При близо 3000 абонати понижението е с повече от 50%.

Само 1.7% от абонатите на дружеството ще получат по-високи сметки през февруари спрямо януари, показват още данните на “Топлофикация София”. Това са предимно домакинствата, които са заявили нулево потребление, но при извънредните отчитания през февруари, наредени от столичния кмет Йорданка Фандъкова се е оказало, че са ползвали топло за сметка на съседите си.

Друга причина за повишението е въвеждането на отчетите за реално консумираните количества топла вода от клиентите. Отново има отделни случаи на увеличена консумация на топлинна енергия през февруари, установено след извършването на месечен отчет или корекции на дялове в новоприсъединени сгради с динамично населяване на апартаментите.

Споделяне

Още от Бизнес