"Фиат" и "Старбъкс" ще връщат милиони евро нелегална държавна помощ

Еврокомисарят Маргрете Вестагер обяснява решението на Брюксел

Американската верига кафенета "Старбъкс" (Starbucks) и финансовото подразделение на италианския автомобилостроител "Фиат" (Fiat) трябва да върнат между 20 и 30 млн. евро , получени като данъчни облекчения съответно от Холандия и Люксембург. Това реши Европейската комисия, цитирана от световните агенции.

Брюксел реши, че това е нелегална държавна помощ чрез данъчни споразумения. Въпросът за данъчния статут на двете фирми беше разследван за нарушаване на конкуренцията на вътрешния пазар на ЕС от юни 2014 г.

Данъчните споразумения с двете компании са "насърчавали изкуствени и сложни методи за установяване на облагаемите приходи на компаниите" и "не отразяват икономическата реалност", посочва ЕК в съобщение до медиите.

Нарушението е било извършено чрез калкулиране на данъците на основата на цени и услуги, предоставяни взаимно между компаниите в холдингите на "Фиат" и "Старбъкс", които не са били реални спрямо пазарните условия. В резултат на това повечето от приходите на "Старбъкс" са били насочвани в чужбина, а финансиращата "Фиат" компания е плащала данъци върху непазарни и подценени приходи.

"Не искам да бъда данъчен инспектор", "ролята на Европейската комисия е да следи за нарушавания и изкривявания на европейските правила" в сферата на конкуренцията, а не да се намесва в данъчната политика, заяви комисарят за конкурентоспособността Маргрете Вестагер.

Тя уточни, че решенията за установяване на държавна помощ не предвиждат наказания и санкции, но намекна за морална санкция за "засрамените правителства".

Вестагер предвижда в бъдеще Европейската комисия да състави пакет от правила за взаимните уговорки между компаниите и данъчните органи, с които правителствата да се съобразяват. За момента обаче тя напомни, че в данъчните споразумения между правителства и бизнеса сами по себе си няма нищо нелегално и не се очаква всяко от тях да бъде докладвано до европейските органи, ако в него няма нарушения и преференциално отношение към засегнатите компании.

Засегнатите от решението държави членки разполагат с два месеца, през които да пресметнат дължимите им суми и да изискат тяхното възстановяване. Ако някоя от държавите не е съгласна с решението, "бихме могли да се видим в съда", напомни Вестагер.

Холандското правителство заяви, че е изненадано от решението на Европейската комисия. В свое становище Амстердам обясни, че споразумението между данъчните органи на Холандия и "Старбъкс" е напълно издържано по международните стандарти.

Освен "Фиат" и "Старбъкс", много други международни компании са обект на разследване, сред които "Амазон" (Amazon), "Епъл" (Apple) и "Макдоналдс" (McDonald's).

Споделяне

Още от Бизнес