"Фич": България може да влезе в еврозоната най-рано през 2023 г.

"Фич": България може да влезе в еврозоната най-рано през 2023 г.

Международната рейтингова агенция "Фич" смята, че най-ранната дата за въвеждането на еврото в България е януари 2023 г., а в Хърватия - година по-късно, но ако се приеме, че двете страни ще покрият изисквания за членство в предверието на еврото - ERM II, а след това и по-широките критерии за конвергенция.

България официално стартира процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 г., като раздвижване по въпроса може да се очаква до края на 2019 г. Хърватия последва България, изпращайки писмо за присъединяване към ERM II в началото на юли 2019 г.

Според "Фич" приемането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) би било положително за тяхната кредитоспособност.

"Фич" припомня, че въвеждането на еврото ще обвърже държавите от региона с паричната политика на ЕЦБ и ще им осигури средства за ликвидност за банките. Членството във валутния съюз ще доведе до по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и допълнителни възможности за външно финансиране за страни с финансови проблеми.

Според "Фич" има и рискове от членството като например прекомерен приток на капитал и силен дефлационен натиск. Недостатък е и потенциалното задължение на членките на еврозоната да предоставят на финансова подкрепа на други държави от валутния съюз в случай на кризи и необходимост от спасителни програми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?