"Фич": Дългът на Китай излиза от контрол

"Фич": Дългът на Китай излиза от контрол

Китай се движи в неправилна посока, съобщават анализаторите на агенция "Фич" (Fitch).

Само за пет години общият дълг на страна нарасна със 70% и два пъти превиши брутния вътрешен продукт (БВП). Нито една държава не може вечно да живее с такъв ритъм.

През април тази година "Фич Рейтингс" (Fitch Ratings) вече понижи дълговия рейтинг на Китай. От новия доклад на агенцията следва, че за последните месеци ситуацията само се е влошавала.

Нивото на заемните средства към собствените продължава да се повишава с бързи темпове. Вече пета по ред година обемът на новите кредити е повече от една трета от БВП на страната. През август 2013 г. този показател достига рекордните 21 трилиона юана. Някои видове кредитиране се съкращават, но като цяло задлъжнялостта на китайската икономика расте. При това голяма част от кредитния ръст не попада в официалната статистика. В действителност ръстът през 2013 г. превишава 20%. Затова всички разговори за свиване на кредитите са просто неуместни.

Общият дълг на Китай – държавен, корпоративен и този на домакинствата – е нараснал до почти 200% от БВП, като през 2008 г. е бил 130% от БВП. Според данните на Централната банка на Китай към момента той превишава 100 трилиона юана (16.3 трилиона долара). И според прогнозата на "Фич" към 2017 г. общият дълг може да нарасне до 270% от БВП.

През последните пет години съотношението на кредитите и БВП е нараснало до 87%. Това е два пъти по-бързо, отколкото в останалите страни в годините преди кризата. Към момента не се забелязват никакви предпоставки, сочещи, че този разрив ще намалява.

Пределно ясно е, че икономика с дълг, който два пъти превишава БВП и продължава да расте, не може да функционира нормално.

Домакинствата могат да са относително спокойни. Те силно са увеличили задлъжнялостта си, но ръстът на кредитите започна практически от нула. Докато корпоративният дълг и този на местните власти предизвикват сериозно притеснение.

Китайските корпорации са толкова задлъжнели, че ръстът на печалбите им се оказва недостатъчен да покрие дълговете.

 

Властите на различните провинции са също много уязвими. Тъй като държавните финанси са непрозрачни, не може да се каже какъв е точният размер на задлъжнялост на местните органи на властта. По оценки на "Фич" през първата половина на 2013 г. този показател е бил 32% от БВП или 18.5 трилиона юана. Общият обем на процентите по дълговете е нараснал примерно от 7% от БВП през 2008 г. до 12.5% през 2013 г.

До 2017 г. този показател ще се повиши до 16% от БВП. И то само, ако се осъществи оптимистичният сценарии, при който ежегодният ръст на номиналния БВП е 11%.

При такова високо дългово бреме на страната ще ѝ е трудно да провежда либерализация на икономиката и особено на финансовата политика. Затова, че се намалява вероятността за понижение на процентите икономиката ще продължава да изпитва проблеми с финансирането и ще се забавя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес