"Фич" понижи кредитния рейтинг на Украйна

Финансовата агенция "Фич" (Fitch) понижи оценката на държавния дълг на Украйна с една степен от "ССС" на "СС" въпреки обявения в четвъртък план на МВФ за помощ  на Украйна в размер на 17, 5 милиарда долара.

Вярно е, че този план ще помогне "да се запълнят нуждите на страната от финансиране", но трябва да бъде придружен от преструктуриране на дълга, който се държи от частни кредитори, което се очертава като "все по-вероятно", се казва в изявление на агенцията за кредитен рейтинг.

Ескалацията на конфликта със сепаратистите в Източна Украйна тежко засегна украинската икономика и прави "вероятна" хипотезата от дефолт в плащанията, добавя "Фич".

Според агенцията дългът на Украйна е достигнал 72% от БВП, а се очаква през 2015 г. рецесията да продължи с 5-процентово свиване на икономическата дейност след спада от 7,5% миналата година.

МВФ обяви, че общата финансова помощ за Киев ще достигне 40 милиарда долара за следващите четири години, но тя ще се отпуска при условие, че се проведат драстични икономически реформи.

"Политическите рискове за това провеждане на реформи са високи", смята агенция "Фич", според която финансовата подкрепа на САЩ и ЕС за Украйна е от решаващо значение.

Споделяне

Още от Свят