”Фич” понижи рейтинга на Италия заради нестабилната политическа ситуация

Международната рейтингова агениця ”Фич” (Fitch) понижи рейтинга на Италия заради създалата се нестабилна политическа ситуация в страната след проведените парламентарни избори.

Рейтингът на Италия е понижен от А- на BBB+ като перспективата за страната е негативна. Така експертите от ”Фич” се присъединиха към песимистичната оценка на техните колеги от другите две големи рейтингови агениции – ”Стандард енд Пуърс” (Standard and Poor's) и ”Мудис”  (Moody's), които по-рано също понижиха рейтинга на Италия.

Агенция ”Фич” посочва като причина за решението си, че след "неопределените" резултати от парламентарните избори в края на миналия месец има по-малка верочтност Италия да проведе крайно необходимите икономически реформи заради трудностите да се сформира стабилно правителство. ”Нестабилно правителство би било по-малко способно да реагира на вътрешен или международен икономически шок", допълват от агенцията.

Освен това се увеличава риска от задълбочаване на рецесията в Италия. Очаква се свиване на икономиката с 1.8% през тази година при държавен дълг над два трилиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?