“Фич” повиши кредитния рейтинг на Пощенска банка

Пощенска банка получи по-висок кредитен рейтинг, присъден ѝ от международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings), стана известно в четвъртък. Така рейтингът на банката за дългосрочните ѝ задължения стана BBB+, а за краткосрочните - F2. До момента същите показатели бяха респективно ВВВ и F3.

Оценките за кредитоспособността на финансовата институция бяха повишени в края на миналата седмица. За дългосрочните си задължения банката получи положителна перспектива вместо стабилна, както беше до момента. По останалите рейтинги оценката на Пощенска банка се запазва стабилна. Така рейтингът по дългосрочните задължения става по-висок от този на страната, който в момента е ВВВ.

Присъждането на по-висoк рейтинг от този на държавата е възможно вследствие на увеличаването на тавана за определяне на кредитни рейтинги в България от ВВВ на А- (А минус). Това увеличение, което е резултат от промените в критериите и методологията, която "Фич" използват при рейтинговането на 40 страни, позволява на институциите да получат по-висок рейтинг от този на своите държави.

Според специалистите от "Фич" в повечето от случаите основните причини за увеличаване на рейтинга на отделни компании са добрите им финансови резултати, както и фактът, че са притежание на стабилни международни групи.

 

Основният акционер на Пощенска банка - EFG Eurobank Ergasias SA (Eurobank EFG), е втората по големина банка в Гърция с активи близо 45 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?