"Фич" вижда рискове в корпоративното управление на българските банки

"Фич" вижда рискове в корпоративното управление на българските банки

Неотдавнашното масово теглене на средства от двете най-големи в страната банки с преобладаващо българска собственост показаха проблемите в корпоративното управление на компаниите, притежавани от местни лица. Това посочва в сряда международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch), цитирана от Ройтерс.

Българското правителство прекрати договора с "Фич" за изготвяне на суверенен рейтинг на страната. Това бе направено през 2010 г. по времето на финансовия министър Симеон Дянков с аргумента за спестяване на средства. Въпреки това агенцията изготвя анализи и оценки, свързани със страната ни по заявки на други клиенти.

Рисковете с ликвидността се засилиха за всички български банки след двата случая на масово теглене на средства, настъпили бързо един след друг, отбелязва "Фич". Банките, които са предимно местна собственост, обаче са по-уязвими към загуба на доверието на вложителите заради слабостите в корпоративното им управление, посочва рейтинговата агенция.

Международният валутен фонд (МВФ) посочи в доклада си за България от юни, че усилията "за намаляване на корупцията и непотизма, включително чрез независима регулация и одит, както и чрез мерки за възстановяване на върховенството на закона", са ключови за икономическия растеж, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?