Фидел Кастро: Куба няма да забрави миналите конфронтации със САЩ

Фидел Кастро: Куба няма да забрави миналите конфронтации със САЩ

Бившият кубински лидер Фидел Кастро заяви, че Куба няма да забрави миналите конфронтации с Вашингтон и добави, че страната му "няма нужда от подаръци от САЩ", предаде Франс прес.

"Ние нямаме нужда империята да ни прави каквито и да са подаръци. Нашите усилия ще бъдат законни и мирни, защото ние сме поели ангажимент за поддържане на мира и на братските отношения между нашите народи", пише Кастро в отворено писмо до американския президент Барак Обама, публикувано в кубинския вестник "Гранма".

В писмото, озаглавено "Братът Обама", Фидел Кастро иронизира обръщението на Обама към кубинския народ, което той произнесе по време на визитата си в Хавана миналата седмица. Бившият кубински лидер определи думите на американския президент като "сладникави".

В писмото Фидел Кастро изброява също минали и настоящи спорове между Куба и САЩ.
"Нека никой не си прави илюзии за факта, че народът на нашата благородна и безкористна страна ще се откаже от славата и от правата си, от духовното богатство, придобито чрез развитие на образованието, науката и културата. Моето скромно предложение е Обама да помисли и да не се опитва да развива теории за кубинската политика", допълва Кастро.

В речта си в Хавана, излъчена на живо от кубинските медии, Обама призова кубинските власти да погребат последните останки от Студената война, след което отправи призив в защита на гражданските свободи и на демокрацията на острова.

Фидел Кастро ще навърши 90 години на 13 август. Той не е имал публични изяви от юли 2015 г. Кубински медии обаче редовно публикуват снимки на Кастро, който приема в резиденцията си гостуващи държавни глави на приятелски страни или известни личности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?