Фидел Кастро няма повече да се появява публично

Фидел Кастро няма повече да се появява публично

Лидерът на кубинската революция и бивш ръководител на Куба Фидел Кастро няма повече да се появява публично, заяви неговият горещ поддръжник и почитател – президентът на Венецуела Уго Чавес. В телевизионно изявление Чавес не съобщи подробности за здравословното състояние на “команданте”, но отбеляза, че легендарният революционер щял да живее, защото “както преди, той ни е необходим”.

Последната публична поява на Фидел Кастро беше през юли 2006 г., когато претърпя стомашна операция. Последните снимки на Кастро са от ноември миналата година, когато той се срещна с руския президент Дмитрий Медведев и с китайския ръководител Ху Дзинтао, припомня вестник “Дейли телеграф”.

Кастро е на 82 години. През февруари 2008 г. той напусна поста на лидер на Куба, заменен от по-младия си брат – 76-годишния Раул Кастро. Къде точно се намира Фидел, се пази в тайна. По всяка вероятност той страда от болестта си, която официално не се назовава.

Преди година самият Фидел призна, че заболяването не му позволява да излиза пред публика. Месец преди това, обявявайки за своето оттегляне, той каза: “Бих предал моята съвест, поемайки отговорност, изискваща мобилност и пълно самоотдаване, от които съм лишен по физически причини”.

“Команданте” не взе участие в неотдавнашното празнуване на 50-годишнината на кубинската революция. Пред жителите на град Сантяго де Куба, където се проведе тържественият митинг, говори Раул Кастро.

Въпреки това в кубинската преса продължават да се появяват материали, подписани от Фидел. В една неотдавна публикувана статия, например, той изрази готовност да преговаря с новата администрация на САЩ, възглавявана от Барак Обама. След кубинската революция САЩ наложиха блокада на острова, която, по оценки на експертите, нанесе на местната икономика щети за над 93 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят