Фидел Кастро: В Корея има риск от ядрена война

Фидел Кастро: В Корея има риск от ядрена война

Фидел Кастро призовава към сдържаност на Корейския полуостровв статия във вестника на кубинската комунистическа партия "Гранма".

В краткия коментар от своята рубрика "Размишления", преустановена през юни 2012 г., бившият кубински лидер описва тежките последствия от евентуална ядрена война, която може да се разпростре из Азия и другаде по света.

Кастро подчертава, че Куба винаги е подкрепяла КНДР и ще продължи да ѝ бъде съюзник, но призовава Пхенян да помисли за интересите на своите приятели.

Освен това той предрича, че ако избухне война, тогава президентът Барак Обама ще придобие облика на "най-злокобната фигура в историята на САЩ".

В коментара си 86-годишният Кастро окачествява като "невероятна и абсурдна" ситуацията на Корейския полуостров и подчертава, че този географски район се обитава от пет от седемте милиарда човека на планетата.

Според бившия кубински лидер сега е налице един от най-сериозните рискове за започване на ядрена война след Карибската криза през 1962 г.

По думите на Фидел Кастро, ако двете корейски държави влязат във война, народите им ще понесат огромни жертви, без да има изгода за нито една от страните.

Споделяне

Още от Свят