Фидес предложи закон за забрана на ЛГБТ пропагандата в училищата

Виктор Орбан

Унгарската управляваща партия Фидес предложи закон за забрана на пропагандата на хомосексуализма и смяната на пола в училищата, предаде Ройтерс.

Според активисти законопроектът напомня на руския закон за забрана на гей пропагандата от 2013 г.

Правителството на премиера националист Виктор Орбан се придържа към консервативни разбирания, вдъхновени от християнството. Полската управляваща партия "Право и справедливост", която е основният съюзник на Фидес в Европейския съюз, от години изповядва същите идеи, отбелязва Ройтерс.

Най-новото предложение за законово изменение, представено вчера от депутати от Фидес на вниманието на унгарския парламент, предвижда забрана на младежи под 18 години да бъдат показвани материали с порнографско съдържание или със съдържание, което насърчава хомосексуализма и смяната на пола. Законопроектът предвижда новите правила да се прилагат и по отношение на рекламите. Той съдържа и списък на организациите, на които ще бъде разрешено да провеждат часове по сексуално обучение в училищата.

"Новото законодателство, предложено от Фидес, сериозно ще ограничи свободата на словото и правата на децата. То ще изложи на опасност душевното здраве на ЛГБТ младежите и ще ограничи достъпа им до информация", заяви правозащитната организация "Хатер".

"Хатер" и още шест правозащитни организации призоваха Фидес да се откаже от законопроекта, който може да бъде подложен на гласуване следващата седмица.

В Унгария гей двойките нямат право да сключват брак и само хетеросексуални двойки могат да осиновяват деца, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?