ФИФА одобри нов световен клубен шампионат против волята на европейските грандове

Шефът на ФИФА Джани Инфантино

Бордът на ФИФА одобри нов формат на Световното клубно първенство на заседание в Маями, съобщи АП.

Европейската клубна асоциация, в която са грандовете  от Стария континент, предупреди, че ще бойкотира шампионата, който не е съгласуван с тях.

Първото световно клубно първенство се предвижда да бъде проведено през лятото на 2021 г. в периода 17 юни – 4 юли. В него ще участват 24 отбора - осем от Европа, шест от Южна Америка, по три от Африка, Азия, Северна и Централна Америка и един от Океания.Домакинът не е определен.

Предвижда се новият клубен шампионат да се провежда в годините, когато няма световно и европейско първенство по футбол.

Световното клубно първенство ще заеме мястото в календара на Купата на конфедерациите. На този етап не е ясно какво ще се случи с тази Купа.

"Аз съм изключително щастлив от решението на Борда.Скоро феновете ще имат истинско Световно клубно първенство. Най-добрите отбори на планетата ще определят истинския номер едно", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Клубният Мондиал сега е през декември всяка година и включва седем отбора от шестте конфедерации на ФИФА. Почти неизменно го печели представителят на УЕФА - носителят на титлата в Шампионската лига.

Твърди се, че всеки един от 24-те участника в разширения формат ще получи по 66 милиона долара извън наградния фонд.

Междувременно Европейската клубна асоциация (ЕКА), включваща най-големите отбори на Стария континент, остро се противопостави на решението с официална позиция. Грандовете заявяват, че такава надпревара не бива да се насрочва преди 2024 г., докогато е гласуван актуалният международен футболен календар.

Те негодуват, че ФИФА не ги е потърсила за консултации и предупреждават, че ще бойкотират турнира.

Реакцията от УЕФА също не закъсня. Куп водещи клубове, както и ръководителите на централата, изпратиха протестно писмо до ФИФА.

Новото световно клубно първенство нарушава календара, като отнема месец юни от него и оставя без почивка играчите от най-силните клубни отбори в света.

Другото притеснение е, че новият турнир може да отнеме от блясъка на Шампионската лига, която отборите ще си оспорват до май, за да влязат в нова битка през юни.

Запитан за заплахата от бойкот на новия клубен Мондиал от страна на европейските грандове,  Джани Инфантино не показа притеснения.

"Надяваме се, че ще участват най-силните отбори. Имахме няколко много позитивни разговора с УЕФА. Трябваше да вземем решението сега, защото остават малко повече от две години, а организацията е много трудна", каза Инфантино на брифинг в Маями.

Според Би Би Си, президентът на УЕФА Александър Чеферин е бил уведомен от ЕКА да изрази несъгласието ѝ пред борда на заседанието в Маями.

ФИФА обяви плановете си за ново клубно Световно първенство още миналата есен, тогава отново последва негативна реакция и решението бе отложено за март 2019 г.

Бордът на ФИФА трябваше да обсъжда още и дали от 2022 г. на Световното първенство в Катар броят на финалистите да бъде увеличен от 32 на 48, колкото със сигурност ще бъде през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико.

За тази възможност се говори от месеци, а Катар заявява, че може да се справи, стига да получи подкрепа от съседна страна. Така на практика и този Мондиал може да е с повече от един домакин.

Джани Инфантино определя шансовете за 48 отбора през 2022 г. като "осъществими".

Крайното решение ще бъде взето на конгреса на ФИФА през юни в Париж.

"Ако стане, ще бъде фантастично, ако не стане пак ще е фантастично", философски заключи Инфантино.

Споделяне

Още от Спорт

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?