ФИФА разследва швейцарски футболисти за "косоварски" жестовете

ФИФА разследва швейцарски футболисти за "косоварски" жестовете

ФИФА започна дисциплинарна процедура срещу двама футболисти от швейцарския национален отбор заради техни жестове по време мача на Швейцария -Сърбия, както и предварително разследване срещу селекционера на сръбския национален отбор Младен Кръстаич.

Играчите на Швейцария Джердан Шакири и Гранит Джака, които са етнически албанци, свързани с Косово, са разследвани за това, че след двата гола във вратата на Сърбия правиха знак с ръце, изобразяващ двуглавия орел от герба на Косово – бившата сръбска провинция, отделила се от Белград след кървава война в края на 1990-те години.

Мачът Швейцария - Сърбия от втория тур на груповата фаза на Мондиал 2018 се игра на 22 юни в Калининград. Швейцарците биха с 1:2. Двата гола за швейцарците бяха вкарани от Шакири и Джака, които след това преплитаха ръце, имитирайки разперен орел.

Случилото се бе прието като провокация, която рискува да увеличи напрежението на Балканите, след като Сърбия не признава Косово.

Двамата футболисти отричат това.

"За мен това е много специален ден. Тази победа за моето семейство, за Швейцария, за Албания и за Косово. Жестът ми беше за всички, които ме подкрепят. Той не беше насочен към нашите опоненти", коментира Джака.

"Няма нищо общо с политиката. Това е просто футбол", заяви и Шакири, който по време на мача бе с обувки, на които на едната пет бе изобразен швейцарският флаг, а на другата – този на Косово.

Шефът на Сръбската футболна федерация пък обвини ФИФА, че е действала пристрастно срещу страната му, която станала жертва на "брутална кражба" в мача с Швейцария. Сърбите внесоха официално оплакване срещу съдията Феликс Брих, който ръководи двубоя.

"Цялата работа, която се върши от ФИФА, не е нормална. Знаем, че голяма част от швейцарското население е от германци и въпреки това пратиха немски рефер", каза шефът на сръбската федерацията Славика Кокеза.

"Това е все едно да сложиш съдия от Черна гора на наш мач", коментира капитанът на сръбския отбор Александър Коларов.

Сърбите претендират за неотсъдена дузпа през втората част, когато голмайсторът Александър Митрович беше задържан от Щефан Лихтщайнер и Фабиан Шер, но съдията отсъди нарушение в атака.

В същото време ФИФА започна разследване и срещу селекционера на Сърбия Младен Кръстаич заради коментара му след мача по адрес на главния съдия Феликс Брих. Според медиите сръбският треньор е заявил, че германският рефер трябва да бъде изправен пред трибунала в Хага - международния наказателен съд за бивша Югославия, който вече произнесе редица присъди срещу сърби за военни престъпления, извършени през 1990-те.

"Аз бих го изпратил в Хага, за да заведат срещу него дело така, както водят против нас", каза Кръстаич пред сръбски журналисти.

ФИФА обяви също така, че разследва и поведението на сръбските фенове. Те са обвинени в проява на политически и обидни послания по време на двубоя.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт