"Фигаро": Българите се мобилизират срещу политическата корупция

Българите се мобилизират срещу корупцията сред политическата класа, гласи заглавието на материал във вестник "Фигаро" за протестите в страната, предаде БТА.

Френският вестник посочва, че избирането на свързвания с корупционни афери олигарх Делян Пеевски за шеф на агенцията за сигурност е "запалило барута".

За протестиращите аферата "Пеевски" показва, че олигархичните среди дърпат конците на всички правителства.

Той подаде оставка, а премиерът Орешарски призна, че е допуснал грешка. Това обаче не е достатъчно. Демонстрантите искат оставката на министър-председателя, но той отказва да я подаде, като признава, че е загубил малко доверие, но предупреждава, че ако се оттегли, ще стане по-лошо.

Бившите комунистически тайни служби са проникнали дълбоко в тези среди, като преди да отстъпят властта, са се постарали да заграбят "скъпоценностите" на българската икономика. Така днес България се намира в задънена улица, коментира изданието.

То посочва, че след като през зимата българите са "получили главата" на тогавашния премиер Бойко Борисов, сега искат и тази на Пламен Орешарски, който заема премиерския пост едва от три седмици.

В публикацията се казва още, че България не е придобила демократична култура въпреки европейското си членство от 2007 г.

От много години Европейската комисия не спира да критикува страната за нейната неспособност да се бори ефективно срещу корупцията и организираната престъпност, припомня изданието.

"Демонстрациите в България показват за пореден път големите безпокойства на българското общество за ситуацията на правовата държава", заяви говорител на ЕК, която очаква в четвъртък премиерът Орешарски в Брюксел.

В подкрепа на това е цитирано изказване на политогога Огнян Минчев: "Мафията триумфално пое държавата".

Обществото е в "безпътица", заключва изданието, позовавайки се на анализа на политолога Кънчо Стойчев за риск от продължителна нестабилност в България. Според него дори сегашното правителство да подаде оставка, едни нови избори няма да променят нищо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?