"Фигаро": Българите се мобилизират срещу политическата корупция

Българите се мобилизират срещу корупцията сред политическата класа, гласи заглавието на материал във вестник "Фигаро" за протестите в страната, предаде БТА.

Френският вестник посочва, че избирането на свързвания с корупционни афери олигарх Делян Пеевски за шеф на агенцията за сигурност е "запалило барута".

За протестиращите аферата "Пеевски" показва, че олигархичните среди дърпат конците на всички правителства.

Той подаде оставка, а премиерът Орешарски призна, че е допуснал грешка. Това обаче не е достатъчно. Демонстрантите искат оставката на министър-председателя, но той отказва да я подаде, като признава, че е загубил малко доверие, но предупреждава, че ако се оттегли, ще стане по-лошо.

Бившите комунистически тайни служби са проникнали дълбоко в тези среди, като преди да отстъпят властта, са се постарали да заграбят "скъпоценностите" на българската икономика. Така днес България се намира в задънена улица, коментира изданието.

То посочва, че след като през зимата българите са "получили главата" на тогавашния премиер Бойко Борисов, сега искат и тази на Пламен Орешарски, който заема премиерския пост едва от три седмици.

В публикацията се казва още, че България не е придобила демократична култура въпреки европейското си членство от 2007 г.

От много години Европейската комисия не спира да критикува страната за нейната неспособност да се бори ефективно срещу корупцията и организираната престъпност, припомня изданието.

"Демонстрациите в България показват за пореден път големите безпокойства на българското общество за ситуацията на правовата държава", заяви говорител на ЕК, която очаква в четвъртък премиерът Орешарски в Брюксел.

В подкрепа на това е цитирано изказване на политогога Огнян Минчев: "Мафията триумфално пое държавата".

Обществото е в "безпътица", заключва изданието, позовавайки се на анализа на политолога Кънчо Стойчев за риск от продължителна нестабилност в България. Според него дори сегашното правителство да подаде оставка, едни нови избори няма да променят нищо.

Споделяне
Още по темата
Още от България