“Фигаро": Брюксел още не е приключил с плащането на сметката в Либия

“Фигаро": Брюксел още не е приключил с плащането на сметката в Либия

 Свободата  на медиците струва 461 милиона долара, пише френският в. "Фигаро" в сряда по повод освобождаването на българските медици от Либия и завръщането им в София.

Преди ден в Брюксел беше разкрита част от мистерията, обгръщаща въпроса за  сумите, изплатени на Либия в замяна на  свобода на българите. Отново вчера Никола Саркози каза, че нито Франция, нито ЕС са платили на Либия за свободата на българските заложници. Това твърдение обаче бързо ще се окаже невярно, отбелязва в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Според член първи на меморандума, подписан вчера между ЕС и Либия, ЕС се ангажира Международният фонд в Бенгази да прехвърля на Фонда за икономическо и социално развитие суми, събрани в рамките на споразумението за финансиране, подписано на 15 юли тази година. Според член първи общата стойност на тези суми възлиза на 598 милиона либийски динара. В член втори на меморандума пък се казва, че ЕС гарантира лечението в европейски болници на либийските деца, които се нуждаят от специализирани грижи, като финансирането на това лечение ще бъде осигурено от фондове на ЕС и на държавите членки. Пак според член втори на меморандума Франция се ангажира да оборудва новата болница в

Бенгази и да допринесе технически за нейното пускане в действие,припомня френският ежедневник.

Тоест Европа и Франция поеха индиректно ангажимента да обезщетят семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца. Финансово споразумение от 15 юли тази година предвиждаше на семействата на всяко едно заразено дете да се изплати сумата от 1 милион долара или общо 461 милиона долара, които се равняват на 598 милиона либийски динара. Тази сума беше платена от Фондация "Кадафи", която обаче се надява бързо да си получи обратно голяма част от нея от европейците и от други дарители, внасящи пари в Международния фонд в Бенгази.

Този фонд беше създаден през 2006 г. и е ръководен от представителя на Европейската комисия в Триполи Марк Пиерини. В него трябва да постъпват средства, дарени от държави, международни организации или частни фирми, които да подпомогнат заразените с ХИВ либийски деца, както и борбата с разпространението на СПИН в Либия.

Както беше решено през 2006 г., фондът започна да действа едва вчера, веднага след като беше постигнато освобождаването на българите. Първият дарител за него изглежда е емирът на Катар, чийто хуманитарен жест е бил решаващ за освобождаването на българите. Сумата внесена от Катар, покрива, според брюкселски източници, голяма част от 461-те милиона долара компенсации, изплатени на семействата на заразените деца, пише в. "Фигаро".

Примерът на Катар много бързо ще бъде последван от  ЕК, от държавите членки на ЕС, сред които е и Франция, и от частния бизнес. Европейските фирми, които искат да сключат договори с Либия, ще имат интерес преди това да минат именно през Фонда за Бенгази, твърди неназован европейски експерт, цитиран от в. "Фигаро".

Ежедневникът припомня, че в периода 2005 г. - 2007 г. Европейската комисия е предоставила 2.5 милиона евро за обновяване на болницата в Бенгази. Помощите от страна на Комисията ще продължат, за да бъде превърната болницата в съвършен регионален център за инфекциозни болести. Подобни услуги ще бъдат искани от Брюксел и в рамките на новото споразумение между ЕС и Либия за нормализиране на отношенията.

ЕК, която е страна по това споразумение, все още не приключила с плащането на сметката за освобождаването на медиците, заключава в. "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят