"Фигаро": От България до Сърбия хиляди хора остават блокирани пред прага на ЕС

"Фигаро": От България до Сърбия хиляди хора остават блокирани пред прага на ЕС

От България до Сърбия хиляди хора остават блокирани пред прага на Европейския съюз, пише френският в. "Фигаро" в репортаж, посветен на мигрантите, след посещение в лагерите, където те пребивават транзитно с месеци, понякога при изключително лоши условия.

Предпочитаният миграционен маршрут през Балканите вече е осеян с препятствия и опасности за мигрантите и бежанците, които пътуват сами или със семейството си. Още по-лошото е, че сега за повечето от тях той води до положение да са административно блокирани в пренаселени лагери. Макар да преминават транзитно през граничещите с Турция райони, мигрантите са принудени да чакат понякога месеци, за да получат разрешение за достъп в дадена територия, пише вестникът, цитиран от БТА.

От липсата на хигиена през суровия понякога климат до пренаселеността - животът в центровете за временно настаняване може да се окаже изключително изтощителен. Въпреки това десетки хиляди хора са принудени да живеят така, докато чакат положението им да се подобри. Някои са настанени в сгради, но много други живеят със семейството си в палатки или друг временен подслон.

Макар рядко да се обръща внимание на това, тези мъже, жени и деца са дълбоко психически наранени - посттравматичен стрес, депресия, тревожност. При цялото бреме на своето и физически, и психически изтощаващо пътуване, мигрантите се сблъскват също с трудния живот в лагерите и с продължителна административна несигурност. Това се отнася и за десетките хиляди непридружени деца и непълнолетни, пристигащи пред прага на Европа годишно, допълва "Фигаро" и разказва за съмненията и разочарованията на тези хора.

Споделяне

Още от Европа