Фиксирани цени на тока от VІІ блок иска китайският инвеститор

Обсъжда се и оферта за осми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Фиксирани цени на тока от VІІ блок иска китайският инвеститор

Китайската компания, с която от ноември миналата година българското правителство води разговори за изграждането на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", е поискала гарантирани дългосрочно фиксирани цени на произвежданата от мощността електроенергия, за да инвестира в проекта, както и е готова да работи и по построяването на VІІІ блок в атомната ни централа. Това научи Мediapool от три различни източника, запознати с хода на преговорите.

Само преди дни енергийният министър Теменужка Петкова заяви в парламента, че нови ядрени блокове ще бъдат изграждани, само ако финансирането им е без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване от държавната НЕК и без миксиране на цената на V и VІ блок с новите мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Така на пръв поглед изглежда, че двете преговарящи страни имат непреодолими различия във вижданията си за построяването на VІІ блок, чиято нужда все още не е икономически обоснована спрямо настоящото състояние на българския и регионалния пазари. Съществува обаче тънкият момент, че скоро се очаква промяна на пазарния модел в енергетиката и дългосрочното изкупуване на електроенергията като гаранция за големи инвестиции ще продължи, но под друга форма.

Инвеститорът, чието име правителството крие, е "Стейт Нюклиър Пауър Технолоджи Корпорейшън" (State Nuclear Power Technology Corporation – SNPTC) която държи китайския ядрен бизнес и е акционер в "Чайна Нешънъл Нюклиър Корпорейшън" (China National Nuclear Corporation - CNNC) и в "Чайна Дженерал Нюклиър Корпорейшън" (China General Nuclear Corporation – CGN).

CNNC работи активно с американската "Уестингхаус" по изграждането на реактори в Китай на технология АР-1000, какъвто се планира да е седмият реактор в АЕЦ "Козлодуй".

CGN пък е партньор на френската "Е Де Еф" (EDF) в британския ядрен проект "Хинкли Пойнт", чийто финансов модел се обмисля да се приложи за новата атомна мощност у нас.

След посещение в края на март на българска делегация в Китай с участието на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов и директора на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов започва да се избистрят вижданията на инвеститора относно бизнес модела на VІІ блок. Според запознати с разговорите, китайците били готови да участват едновременно с пари и с работа като подизпълнител на "Уестинхаус", но искали да получат дългосрочен договор за изкупуване на произвеждания от новата мощност ток. Освен това предлагали да строят и осми блок в АЕЦ "Козлодуй", но не по американска, а по тяхна технология. Каква ще е цената му не е коментирано.

Картбланшът за преговори с "Уестингхаус" за изграждане на седми реактор в ядрената ни централа бе даден през декември 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски. След неуспешния опит на българската държава да накара американската компания не само да достави оборудването, но и да инвестира в половината от стойността на проекта, се стигна до търсенето на китайски инвеститор. Самият нов ядрен реактор по АР-1000 се оценява на 5.3 млрд. долара, но ще са необходими още 2.4 млрд. евро за инфраструктура, а бюджетът не разполага с подобни средства. Затова и от китайската SNPTC, като представител на една от малкото световни икономики със свободни парични средства, се иска да поеме поне 49 на сто от акциите и разходите по проекта. Остава неясно откъде АЕЦ "Козлодуй" ще финансира своя дял при положение, че в момента провежда програма по модернизация на V и VІ блок за удължаване на живота им.

При последните водени преговори станало ясно, че китайците искат да се приложи финансов модел, подобен на проекта им с "Е Де Еф" в "Хинкли Пойнт". Там е решено разликата в цената на тока от тази централа и пазарните да се покрива по компенсаторен механизъм с държавни средства. Идеята за VІІ блок е българското правителство да се съгласи на твърда цена, а горницата над пазарната да се покрива от създадения миналото лято Фонд "Сигурност на електроенергийната система", където влизат 5% отчисления от продажбите на всички електроцентрали у нас и приходите на държавата от продажба на спестени парникови емисии. За пет месеца от създаването си през миналата година в него са постъпили общо 183 млн. лв. С либерализацията на електроенергийния пазар и пращането на борсата на всички дългосрочни договори за купуване на ток, включително от вятърни и слънчеви централи, във фонда ще постъпва и такса "задължение към обществото", която е част от цената на тока и очакваните приходи ще са още 1.2 млрд. лв. Въпреки това се очертава дупка във фонда от 1 млрд. лв. заради VІІ блок, която все още няма идея откъде ще се покрива.

Близки до преговорите твърдят, че токът от VІІ блок ще струва 92 долара за мегаватчас, но за да изглежда приемлива цената пред българското общество, се предлага тя да се комбинира с тази от старите два реактора, където производствената себестойност е по-ниска. Така от трите мощности ще се стигне до цена от около 50 долара за мегаватчас, което не е толкова стряскащо. Разликата пък ще се доплаща на трите блока от фонда за енергийна сигурност, който в сегашния си вид няма да издържи.

Според заканите на Теменужка Петкова подобен вариант няма да се допусне, но предстои да се види дали правителството ще удържи на това.

Първоначалните планове са до края на април да има повече яснота по икономическия сценарий на проекта, за да се определи какво ще е участието на държавната атомна централа, на китайския инвеститор и на "Уестингхаус".

Според някои източници надали ще се стигне въобще до договорка за реализацията на проекта. Едната причина е, че правителството търсело възможно най-пазарен модел за реализация на мощността без ангажименти от страна на държавата. А другата е, че в правителството има разнобой дали трябва въобще да се строи нов ядрен реактор при положение, че се развиват други иновативни технологии в отрасъла, а и ситуацията с енергийното потребление и доставките както в страната, така и региона се е променила значително. На VІІІ блок по китайска технология засега се гледа по-скоро като на екзотична идея.

Има и мнения, че продължаващите преговори за VІІ блок са проформа, за да не си навлича страната ни проблеми с американските инвеститори. Какъв ще резултатът накрая предстои да се види рано или късно.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?