Филчев атакува работата на следствието и съда

66 на сто от обществено значимите дела все още се бавят от следствието, се посочва в доклад на прокуратурата за движението на следствените дела за престъпления в банковата сфера. Според данните в доклада 23 на сто от делата застояват в съда и едва всяко десето се задържа в прокуратурата.

Приключените към края на март дела са 59, сочи докладът на прокуратурата. Две от делата с обществен интерес все още не са приключени поради непълнота на разследването и досега не са решени по същество. Неприключените дела се водят от Специализираната и Столичната следствена служби.

Главният прокурор е информирал висшите магистрати и за делата, по които прокуратурата е внесла обвинителен акт в съда и не са приключили с влязла в сила присъда. В специално изготвен списък с 38 дела са включени съдебните следствия за танкера "Хан Кубрат", за фалиралите банки "Славяни", "Кристалбанк", "Минералбанк", "Агробизнесбанк", "Бизнесбанк", Финансово-брокерска къща "Пловдив" - Христо Александров, финансовите пирамиди на Иво Недялков и Соломон Анжел.

За 45 от делата прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт, а по 14 вече има издадени присъди. Девет от общо 12 осъдителни присъди са влезли в сила, се казва в отчета на прокуратурата. 23 са висящите съдебни дела на първа инстанция. 9 са върнатите от съдилищата за доразследване и не са на производство пред съдилищата от първа инстанция. Върнатите дела са висящи пред горните инстанции, защото по тях са подадени жалби или протести. Сред тях са и две дела на Пловдивския окръжен съд, по които подсъдим е ексбанкерът Христо Александров.

Представителите на спецследствието изразиха съмнение в достоверността на предоставените в доклада данни. До няколко дни службата ще провери дали информацията от доклада на Филчев съвпада с нашите данни, съобщи пред mediapool.bg временният директор на Специализираната следствена служба Румен Георгиев.

Прокуратурата предлага тя да поеме ръководството и надзора на делата, които са в следствието. В момента по закон не съществуват дела на специален отчет, защото по Конституция всички дела са равни, контрираха представителите на следствието.

Всички останали дела са в съда и ВКП може да следи хода им само в съдебно заседание, подчертават прокурорите. Те предлагат още министъра на правосъдието или подчинения му инспекторат да следи движението на делата в съдебната фаза.

Днешният доклад може да се тълкува като поредната атака на обвинител №1 Никола Филчев срещу работата на останалите две звена от правораздавателната система - следствието и съда. В момента по действащите закони на страната обаче надзорът върху работата на следствието се осъществява от прокуратурата и по всяко следствено дело има наблюдаващ прокурор. На практика констатациите в доклада са по-скоро критика не към следователите, а към прокурорите.

Отчетът е представен на висшите магистрати в отсъствието на министър Антон Станков, който председателства заседанията на ВСС. Днес министърът замина на посещение в САЩ. Публична тайна е, че лобито на министъра е предимно сред квотата на следователите и част от съдиите, представени във Висшия съдебен съвет . По тази причина на заседанието докладът е приет за сведение и по него не е имало дебати.

ВСС реши да накаже бившия градски прокурор Нестор Несторов с още 3 години понижение в длъжност в Софийска районна прокуратура за оказван натиск върху следствието срещу жена му Лилия Несторова. Несторова е подсъдима за документни престъпления и укриване на доходи.

Първото наложено наказание на Нестор Несторов е за забавяне на произнасяне по делото срещу хазартния бос Валтер Папазки.

Още от България