Филчев иска от данъчните информация, която вече му е предадена

Два дни, след като данъчните предоставиха на прокуратурата документите с източването на 11 млн.лв. ДДС от бюджета, Филчев отново им ги поиска с официално писмо.

В понеделник БНР съобщи, че с искане от главния прокурор никола Филчев до финансовия министър Милен Велчев и главният данъчен директор Николай Попов, Върховната касационна прокуратура е изискала официално всички документи, свързани с мрежата за източване на ДДС, в която участват и данъчни служители.

От прокуратурата са обяснили, че целта е да се ускори събирането на всички материали по случая, в който са замесени 22-ма данъчни и 11 фирми, включително схемите и участниците в тях.

Според високопоставен прокурор, цитиран от БНР, по случая имало нежелание на данъчните да предадат всички документи по случая. Това нежелание, според анонимния прокурор, било свързано със създаването на данъчна полиция, която ще е подчинена на финансовия министър.

От пресцентъра на Главна данъчна дирекция опровергаха, че още в петък миналата седмица - както бе обещал ден по-рано Николай Попов, цялата информация по случая е била депозирана в деловодството на Главна прокуратура. На обвинителите са предоставени материали както за имената на замесените данъчни, така и на фирмите и техните собственици, участвали в източването. Предоставена е и информация за схемата, по която се е действало - тоест всичко онова, което е описано в днешното искане на Филчев.

За случая с крупното източване на данък добавена стойност бе съобщено в четвъртък от главния данъчен директор Николай Попов. Още тогава той оповести, че има заповеди за уволнението на 11 от 22-та данъчни, а за останалите 11 още се преценява дали са участвали умишлено или не са си изпълнили добре служебните задължения.

На следващия ден главният прокурор посочи случая като аргумент срещу създаването на данъчна полиция, проектозаконът за която вече бе приет от правителството и внесен в парламента. Според Филчев, създаването на тази служба ще увеличи корупцията сред данъчната администрация. Няма логика данъчни да разследват други данъчни, опонира и заместникът му Христо Манчев, шеф на Върховната касационна прокуратура.

В проектозакона обаче службата за фискални разследвания, която ще е на пряко подчинение на финансовия министър, не дублира функциите на прокуратурата. Спецданъчните ще получат частични дознателски правомощия, които да им дават възможност да разследват до определен стадий по-крупните случаи на финансови измами, използвайки професионалните си знания.

Споделяне

Още от Бизнес