Филчев искал да повиши, а не да уволни Бойко Найденов

Митьо Марков, заместникът на главния прокурор Никола Филчев, разкри, че градсдският прокурор на София Бойко Найденов всъщност не бил пред уволнение, а пред повишение. Той е готвен за началник на ново отделение във Върховна касационна прокуратура (ВКП), което ще се занимава с борбата с корупцията и организираната престъпност, каза Марков в сряда, ден след като никой нито потвърди, нито отрече слуха, че преди да напусне поста Филчев е решил да отстрани Найденов.

“В управление “Следствено” на ВКП има нужда от хора като Бойко Найденов. В съответствие с мерките, които трябва да предприемем за борба с корупцията и организираната престъпност, ние смятахме да разкрием нов отдел”, заяви Марков.

Според него Найденов на два пъти е подавал молби за повишение с четири степени до завеждащ отдел на отделение в ВКП, но впоследствие ги е оттеглял.

Категорично мога да ви кажа, че върху градския прокурор на София не е оказван натиск да си подава оставка и аз не знам той да си е подавал оставката, заяви заместникът на Филчев пред репортери.

По думите му Камен Ситнилски е бил командирован временно на мястото на Найденов, защото той е познавал в детайли работата на градската прокуратура и не се знаело колко ще продължи отпуската по болест на титуляра.

“Предполагам, командировката на Ситнилски няма да продължи още дълго. По преценка на ръководството на прокуратурата ние решихме да командироваме него вместо някой от заместниците на Найденов временно да поеме поста”, обясни Марков.

“Няма разминаване между Найденов и ръководството на ВКП”, заяви още Марков.

Той добави, че градският прокурор може да бъде освободен от поста само от ВСС, но такова предложение няма.

В същото време ВСС отхвърли предложение на Никола Филчев за повишение на окръжния прокурор Трендафил Трайков в шеф на отделение във Върховната касационна прокуратура.

Обсъжденото на кандидатурата на Трайков доведе до скандал между председателя на Върховния касационен съд (ВАС) Иван Григоров и Никола Филчев.

Това стана, след като Григоров попита да не би този Трайков да е същия от списъка на МВР, който го уличаваше за връзки с подсъдимия за контрабанда Иван Тодоров – Доктора.

“Аз съм на мнение, че трябва да спрем назначенията до встъпването в длъжност на новия главен прокурор”, заяви за пореден път Григоров.

“Трайков е работлив и квалифициран. За него няма информация за злоупотреби. Той имаше неприятности със своя брат, който работеше в МВР. За разлика от това, за много по-висши магистрати от него има такава информация”, заплаши Филчев и добави, че точно за Григоров било особено неподходящо да се занимава със списъци на МВР.

Зам.-главният прокурор Христо Манчев обяви, че на Трайков му е била искана оставката, както и информация от МВР за извършени престъпления, но такава не е постъпила.

Споделяне

Още по темата

Още от България