Филчев маха прокурор заради пуснат арестант без обвинение

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Емил Дангов е подал оставка по искане на главния прокурор Никола Филчев, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Причината за отстраняването на Дангов е, че не е направил искане пред съда за постоянно задържане на Янко Никифоров, който беше заловен на 2 септември при спецакция на СДВР. Никифоров, който е криминално проявен, се оказал собственик на два автомобила, в които бяха открити два автомата, четири тротилови пресовки по 400 грама всяка, ръчна граната и наркотици. Разкритието бе обявено, докато течеше 24-часовата акция, наредена от Филчев срещу представители на организираната престъпност след убийството на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Живков миналата сряда.

Никифоров е бил освободен от следствения арест, без въобще да му е повдигано обвинение.

Прокурорът твърди, че не е получил всички материали по случая и затова е преценил да освободи Никифиров, предаде Дарик радио. Следователката по делото Куюмджиева заявява, че е предложила задържане под стража за Никифоров.

По непотвърдена информация, цитирана от Дарик, прокурорът и следователката са получили подкуп за освобождаването на Янко Никифоров. Срещнали са посредник на име Ясен в казиното на хотел "Принцес". Градският прокурор Бойко Найденов отказа да коментира пред радиото тази информация, но съобщи, че при всички положения ще има последствия за провинилите се след случая, а в момента се изготвя нов обвинителен акт срещу Янко Никифоров.

Засега не се съобщава главният прокурор да смята да предложи на ВСС провинилите се за дисциплинарно наказание, каквото правомощие му дава законът. Заставянето му да подаде оставка навежда повече на опит да се оправдае провала на шумната акция, коментират в Съдебната палата.

Още в понеделник стана ясно, че двама от задържаните при разпоредената от главния прокурор акция, ще напуснат ареста срещу парична гаранция от 1200 лева, съобщи БНР.

В неделя по обед, без да му бъде повдигнато обвинение, от ареста на Шесто РПУ е пуснат свързваният с бившата силова групировка Николай Цветин.

Димитър Вучев-Демби от обкръжението на сочения за наркобос Антон Милтенов-Клюна, трябваше да плати 700 лева гаранция за намерена у него късовълнова радиостанция, за която прокуратурата твърди, че е използвана без разрешение. Според адвоката на Демби, Иво Найденов, подобна радиостанция може да бъде купена от всеки магазин без да се иска специално разрешение за нея.

Софийският районен съд определи и 500 лева парична гаранция за задържания при спецакцията Ангел Кръстев - Геле Черния, за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Шефът на ВАИ-холдинг Георги Илиев, който също бе в Шесто РПУ, пък вече е отлетял за Франкфурт, съобщи в. "Монитор". Заради ареста, той е изпуснал полета в четвъртък и отпътувал едва в събота, като се озовал в един самолет с главния прокурор Никола Филчев.

След приключването на акцията, наредена от Филчев след разстрела на Асен Петров-Шаки и полицая от Шесто РПУ, от прокуратурата отчетоха рязък спад на престъпността. Обявено бе, че се надяват и поне на петима от задържаните босове да бъдат повдигнати обвинения. Този път МВР даде само неофициално информация за привиканите за разпит и оставени в ареста, като за пореден път бяха споменати имената на Маргина, Киро Японеца, Жоро Илиев и др. обичайни заподозрени.

Часове след приключването на операцията, бе хвърлен взрив в двора на къщата на бившия премиер и лидер на Демократи за силна България Иван Костов.

През празничните дни имаше и убийство - в жк "Младост" бе застрелян пред блока си Георги Рандев - Жоро Пъпката. Версията е, че убийството има връзка с издирваната от МВР престъпна хърватска група, заподозряна за извършването на 6 неразкрити поръчкови убийства. Хърватски паспорт на името на Рандев е бил открит при обиск в дома на Анатолий Мънков-Плъха, който бе задържан за убийството на бай Миле.

Още от България