Филчев най-после официално не е посланик

Филчев най-после официално не е посланик

Никола Филчев е освободен с указ на президента от поста посланик на България в Казахстан. На негово място е назначен Стоян Ризов, гласи лаконичното съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Филчев изкара две години на дипломатическата длъжност, след като приключи седемгодишният му мандат на главен прокурор.

Както дейността му като главен прокурор, така и дипломатическата кариера на Филчев (пратен в Казахстан, за да е по-далеч от България) беше белязана от серия скандали. Той ще остане в историята като първият български посланик, обявен за общодържавно издирване. През 2006 година Софийският военен съд го обяви за национално издирване, за да се яви като свидетел по делото ''Филчевгейт” за подслушвателните устройства в дома му. Външният министър Ивайло Калфин тогава обясни, че Филчев всъщност вече бил в Казахстан и не се налагало да бъде обявяван за изидирване. След това обаче стана ясно, че Филчев, без да съобщи на никого и напълно погазвайки установения дипломатически ред, е напуснал Казахстан.

През юни миналата година Никола Филчев подаде писмена молба във външното министерство от септември да бъдат прекратени правомощията му на посланик. Няколко дни по-късно ръководството на Министерството на външните работи поставило възможно най-ниската оценка за работата на Никола Филчев като посланик в Казахстан – ''незадоволителна''. По-това време Филчев си беше взел отпуск и вече бе напуснал бившата съветска република, а временно управляващи посолството ни в Казахстан до идването на нов посланик стана Александър Итов.

Не е ясно защо молбата за освобождаване на Филчев е удовлетворена чак сега.

Споделяне

Още от България