Филчев наложи "милиционерската школа" за прокурорски шефове

След двуседмично затишие и слухове за помирителни срещи между главния прокурор и НДСВ с посредничеството на ДПС, Никола Филчев наложи номинациите си за прокурорски шефове във Висшия съдебен съвет.

На 2 юни, на бойкотирано от представителите на мнозинството заседание на Висшия съдебен съвет, магистратите отхвърлиха повече от половината номинации на Филчев за шефове на окръжните прокуратури. Филчев обвини управляващите в опит за натиск и кадруване в прокуратурата.

Седем от отхвърлените тогава бяха представители на "милиционерската" юридическа школа, завършили Симеоново преди или в ранните години на прехода.

6 от тях днес бяха гласувани от Висшия съдебен съвет, който се събра в пълен състав, само с едно изключение.

Така за градски прокурор на София бе избран завършилият Симеоново Бойко Найденов, досега прокурор във Върховната касационна прокуратура. Колегата му Иван Даскалов стана окръжен прокурор на Пазарджик, Светозар Лозанов - окръжен прокурор на Враца, Иван Ванчев - окръжен прокурор на Хасково, Ангел Ангелов - окръжен прокурор на Бургас и Огнян Басарболиев - окръжен прокурор на Русе.

От всички номинации на Филчев, само предлаганата за окръжен прокурор на Плевен Евелина Попова не успя да събере необходимите 13 гласа във ВСС. Нейният стил на работа бе многократно атакуван от подчинената ѝ Ваня Савова, а със скандалите в плевенската прокуратура се занимава дълго предишният състав на ВСС. Той дори назначи специална комисия за работата на Попова, но не я отстрани.

За председател на Софийската окръжна прокуратура е избран Иво Игнатов, а досегашната шефка Маргарита Попова, хвалена от съдиите, е преназначена като обикновен прокурор.

На втори опит за мястото си успя да се пребори и дългогодишната шефка на прокуратурата в Разград Елена Хаджидимитрова.

ВСС определи и окръжните прокурори на Шумен, Стара Загора и Кюстендил. Както и военния прокурор на Варна.

На днешното си заседание съветът избра Светлин Михайлов за председател на Софийския градски съд, а Владимир Иванев - за шеф на окръжния съд. Бяха назначени и административните ръководители на окръжните съдилища в Перник, Монтана и Кюстендил. Изборът на колегите им в Благоевград, Видин и Враца бе отложен, защото за тези места са постъпили алтернативни кандидатури, предложени от министъра на правосъдието Антон Станков.

Също в сряда бе разпространено и открито писмо от магистрати и адвокати от сливенския съдебен регион, които не са съгласни с назначаването на бившия депутат Иван Димов за председател на Сливенския окръжен съд. Димов е бивш народен представител от ОДС в предишния парламент. Предложението Димов да заеме поста е внесено на 9 юни във ВСС от новоизбраният председател на Бургаския апелативен съд Дора Чинева.

Не са ни известни мотивите към това предложение, нито какви политически и икономически интереси стоят зад него, но сме безкрайно озадачени как г-жа Чинева е описала професионалните и морални достойнства на Иван Димов, се казва в писмото.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: