Филчев наруга МВР и Свинаров, криели се зад прокуратурата

Главният прокурор Никола Филчев обвини днес министрите на вътрешните работи и на отбраната Георги Петканов и Николай Свинаров, че не съдействат на прокуратурата и вместо да си вършат работата, се оправдават с нея.

Филчев се разгневи след въпрос има ли все пак сигнали в прокуратурата срещу Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора, посочени в доклада на МВР за организираната престъпност от април.

Вчера директорът на националната полиция ген. Васил Василев, обяви, че преди година са подадени сигнали до прокуратурата за контрабандна дейност на Самоковеца и Доктора. Още през май директорът на финансовото разузнаване Васил Киров каза пред вътрешната комисия, че данни срещу двамата са подавани във Върховна касационна прокуратура. Тогава Филчев отрече и дори поиска вътрешна проверка да установи дали някъде из прокуратурата няма загубени материали. Досега няма обявен резултат от тази проверка.

По информация в медиите предварителното производство срещу Косьо Самоковеца е било заведено в началото на тази година. На 13 януари т.г. е образувано дело и срещу Иван Тодоров-Доктора. Разследване срещу Самоковеца е имало още преди две години, но то било прекратено в средата на 2002 г. с мотив - липса на данни за контрабанда.

И днес, както и през май, главният прокурор обаче бе категоричен: "Няма такива сигнали".

"Днес много държавни органи изпитват голямо удоволствие да казват "всичко дадохме на прокуратурата, ама всичко". Обикновено като кажат, че всичко са дали - същото направи и министър Свинаров преди няколко дни - "всичко бил дал на прокуратурата". Нищо не е дал на прокуратурата. Дал е за девет метра маркуч или кабел и за не знам какво", каза видимо разгневен Филчев. Същото се отнасяло и за случая със сигналите срещу Самоковеца и Доктора, добави обвинител №1.

МВР и МО се отчитат със сигнали до прокуратурата за стари или дребни случаи, стана ясно от изявлението на Филчев.

"Има ли прояви на организирана контрабанда след доклада на МВР - нищо до този момент не е получено в прокуратурата. Всеки трябва да си върши задълженията и да носи отговорност пред обществото", отсече Филчев. Той припомни, че веднага след като излезе доклада е поискал от ръководството на МВР конкретни данни. "Нищо до този момент не съм получил - материали и информация, която да даде законно основание за образуване на дело", обяви раздразнено главният прокурор.

Филчев поиска допълнителна информация заради присъствието в доклада на двама прокурори - софийският апелативен Иван Петров и военноокръжния Трендафил Трайков, уличени за връзки със Самоковеца и Доктора. Главният прокурор отказа да ги уволни без допълнителни данни.

На въпрос дали нарочно вътрешният министър бави топката, днес Филчев отговори: "Към тях, към тях", имайки предвид въпросът да се зададе към МВР. Помолен за уточнение какво е станало със сигналите, за които вчера говори ген. Василев, Филчев каза: "Няма такива сигнали, довиждане".

Потърсен за коментар, шефът на полицията обаче отново заяви, че сигнали са подавани до прокуратурата и дори има образувани две следствени дела, съобщи БНР.

Директорът на НСБОП Румен Миланов обаче представи днес "господин Иван Тодоров" като жертва на престъпление, а не като обект на разработка от неговата служба. Миланов отказа да се съгласи с журналистическата дефиниция "контрабандист" за Доктора. "Той беше обект на взрив, на покушение", каза Миланов. По думите на генерала се "правят там разследвания" за атентата от 18 април, когато бе взривен мерцедеса на Доктора.

Споделяне

Още от България