Филчев не дава делото "Колев" на националното следствие

Главният прокурор Никола Филчев няма да възложи официално на Националната следствена служба /НСлС/ делото за убийството на прокурора Николай Колев, стана ясно след днешното заседание на Висшият съдебен съвет днес. След 6 поредни отсъствия от заседанията на ВСС, Никола Филчев дойде на днешната извънредна сбирка на висшите магистрати.

Председателят на софийският окръжен съд Нели Куцкова, която е член на съвета, е направила предложение делото да бъде възложено на НСлС заради големия обществен интерес. Още преди заседанието Куцкова обяви пред медиите, че ще отправи това предложение. Тя се мотивира със закона, според който делата от значим обществен интерес могат да се възлагат на НСлС, но това право има само главният прокурор. Още в деня след убийството на Колев, шефът на националното следствие Румен Георгиев предположи, че главният прокурор ще възложи на тях разследването.

На днешното заседание на ВСС Филчев обаче уведомил висшите магистрати, че следствието се води съвместно от МВР, столичната следствена служба и следователи от националното следствие. Обвинител №1 съобщил, че е подписал постановление, с което следователи от НСлС са включени в разследващия екип. Запитана каква процесуална стойност има въпросното включване, Куцкова обясни, че не е виждала документа и насочи журналистите да попитат говорителят на Върховната касационна прокуратура Николай Марков. До 19 ч. днес от пресслужбата на ВКП отговаряха единствено, че Марков не е в стаята.

Куцкова обяви, че на предложението ѝ възразила прокурорската квота във ВСС - Евелина Попова, Богдан Карайотов, Иван Йорданов и Росен Димов. Попова изтъкнала, че делото не бива да бъде прехвърляно в НСлС заради изявленията на и.д.шефа на службата Румен Георгиев, че се надява това да се случи. На излизане от заседанието самият Георгиев отказа да отговаря на журналистически въпроси. По време на заседанието той обяснил на колегите си висши магистрати, че "службата не е негова" и че "просто е обяснил на журналистите закона", според който делата от значим обществен интерес се възлагат на националното следствие.

Самият Филчев след заседанието каза единствено, че пресцентърът на ВКП ще информира журналистите и скоро ще има брифинг по повод убийството на Колев.

Днес ВСС не е обсъждал версията, че зад убийството на Колев стои главният прокурор. Висшите магистрати не са обсъждали и раздаденото им днес писмо на Пламен Симов, че има списък с мишени - врагове на главния прокурор, сред които и журналисти.

Прокуратурата трябва да вземе отношение по декларацията на Пламен Симов, коментира днес правителственият говорител Димитър Цонев. Кабинетът не може да вземе отношение, тъй като декларацията не е отправена към правителството, добави той.

Ако прокуратурата намери достатъчно данни за извършено престъпление, може да образува предварителна проверка. В никакъв случай правителството като част от изпълнителната власт не може да се меси в един подобен процес. Прокуратурата е тази, която на първо място трябва да вземе отношение, каза Цонев. По думите му, едва ако обвиненията на Симов бъдат доказани по някакъв начин, министърът на вътрешните работи или правителството като цяло може да вземе някакво становище

Във връзка с версиите около убийството на прокурора Колев, по време на днешното заседание на ВСС Филчев е говорил само за екстрадицията на сръбският мафиот Сретен Йосич. Изявлението на Филчев е било по повод думите на Едвин Сугарев, че според убития Колев, сръбската мафия платила 3 млн.долара за освобождаването на килъра Йосич, като парите били поделени между бившата барета Алексей Петров, Филчев и шефът на баретите Филко Славов.

Пред висшите магистрати днес главният прокурор разказал, че главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов го информирал през лятото по телефона, че има такъв човек и той може да избяга. Посред нощ Филчев изпратил свой подчинен в софийския централен затвор да търси Йосич и същевременно се обадил на шефа на затворите Петър Василев с молба за помощ. Главният прокурор изтъкнал, че сърбинът бил намерен в болницата на затвора и е бил екстрадиран успешно благодарение на енергичната намеса на прокуратура.

Късно снощи прокуратурата пусна и подробна справка за действията си по случая Йосич.

От Върховната касационна прокуратура днес съобщиха още, че главният прокурор е излязъл в отпуск, за да се осигури независимост на разследването на убийството на прокурора Колев. Малко по-късно Нели Куцкова обясни, че главният прокурор не е съобщил на ВСС това свое решение.

Пред Mediapool варненският апелативен прокурор Васил Миков коментира това съобщение като добър жест, но без особено значение. Според миков по-важното е разследването да се води от националното следствие, защото и в отпуск, главният прокурор съсредоточава в себе си съществена власт.

Още вечерта на убийството на Колев, варненският апелативен прокурор посочи, че Филчев е преследвал Колев и че първата версия, която полицията трябва да провери, е дали главният прокурор е замесен в убийството.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?