Филчев не е обект на специална ревизия

Филчев не е обект на специална ревизия

Никола Филчев не е обект на специална ревизия, ревизира се дейността на прокуратурата, погрешно е да се смята, че ако някоя нередности са се случвали през последните години, се дължи просто на Никола Филчев. Това заяви главният прокурор Борис Велчев в неделя след среща с представители на Демократи за силна България, които директно са повторили искането си за разследване на бившия обвинител №1.

Филчев е бил ръководител на Върховната касационна прокуратура (ВКС), с него свързваме корупционни механизми и той трябва да бъде проверен по глава "Престъпление срещу правосъдието" от Наказателния кодекс, депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев. Освен него, на срещата присъстваха лидерът на партията Иван Костов и депутатът Елиана Масева.

Докладът по глава "Правосъдие и вътрешни работи", който се очаква скоро от ЕС, ще е твърде тежък, смята Димитър Абаджиев. Основните критики досега бяха срещу прокуратурата, защото във ВКП има корупционни механизми за изземване и спиране на дела и неосъществяване на наказателно преследване. В този смисъл отговорността на Борис Велчев е изключително голяма, каза Абаджиев.

По думите му основания за проверка на Филчев има много и най-различни, включително и над 100 публикации в медиите в периода 2000-2003 година, където се повдигат съмнения за дейността на бившия главен прокурор.

През 2002 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска със свое решение оставка на Никола Филчев и посочи много примери, включително и намеса на Филчев за изземване на дела, по които не са извършвани след това никакви действия, допълни Абаджиев.

По време на срещата ДСБ са посочили и други примери, какъвто е този с намесата на Филчев в Главното мюфтийство, както и случая със спирането на делото срещу брата на Филчев - Ангел Борисов.

Не съм поемал ангажимент за проверка срещу Никола Филчев и въпросът не е поставен в този му вид от Иван Костов, заяви от своя страна Борис Велчев.

По думите му било грешно да се смята, че ако някакви нередности са били извършвани, те са били по вина на Филчев. Той каза още, че са коментирани и тезите на ДСБ за престъпления срещу правосъдието. “Не вярвам в никакви предварителни присъди. Ще проверим нещата”, подчерта Велчев.

В момента бившият главен прокурор Никола Филчев се готви да заеме посланически пост в Казахстан, след като президентът Първанов подпише указа му.

Борис Велчев припомни, че в момента се извършва проверка на практиките в прокуратурата през последните пет години. В отговор на съмненията доколко ефективна ще е тази проверка, след като е поверена на хора от екипа на предшественика му, новият главен прокурор каза, че няма основание да проявява недоверие.

На този етап прокуратурата работи професионално, коректно към мен и аз вярвам на данните, които те ми предоставят, каза Велчев. Той обаче добави, че неслучайно е разпоредил проверка и се надява резултатите да го ориентират в онова, което трябва да се коригира.

Конкретен сигнал Иван Костов ми остави само за Главното мюфтийство, но не съм имал време да се запозная с него и не мога да го коментирам, заяви Борис Велчев. Договорихме се, че ще получа и други сигнали и по тях ще бъде разпоредена проверка, допълни той.

Във Върховната касационна прокуратура има списък с 29 случая и над 60 имена за проверки срещу следователи, които са свързани с нереализирани наказателни производства и намеса от Върховната касационна прокуратура.

Димитър Абаджиев заяви след срещата, че именно защото ДСБ имаха  съмнения за избора на бившия съветник на Първанов за главен прокурор, сега се срещат с него, за да го уверят, че има подкрепата на партията, ако действията му да насочени към реабилитация на правосъдието, реформа и “разтърсване” на прокуратурата.

На срещата е засегната темата за имунитета на депутатите, където ДСБ и Борис Велчев споделяха сходна позиция, че народните представители трябва да се лишат от всякакъв имунитет. Според Елиана Масева ДСБ ще подкрепи действия, при които ще бъдат сваляни имунитети на депутати. Ние ще подновим предложенията за промени в тази насока, допълни тя.

Но срещата с главния прокурор ДСБ са поставили и въпроса за започване на проверки срещу колекционери на паметници на културата, тъй като, според ДСБ, тази дейност е извършвана нелегално. ДСБ смятат, че собственикът на “Нове холдинг” Васил Божков, издателят на в. “Земя” и бивш шеф на Шести отдел към Шесто управление на ДСБ Димитър Иванов, оръжейният търговец и собственик на ББТ и в. “Дума” Петър Манджуков, както и братът Филчев Ангел Борисов, трябва да бъдат разследвани за вещно укривателство.

Споделяне

Още по темата

Още от България