Филчев не иска да се отчита пред никого

Главният прокурор Никола Филчев определи като “политически игри”, целящи да отклонят общественото внимание, започналите вчера дебати за промяна в Конституцията. Според него поправките на основния закон са опит да се подчини прокуратурата на изпълнителната власт.

За първи път от много време насам обвинител №1 отговаряше конкретно на зададени от репортерите въпроси и говори близо10 минути пред медиите, дошли да отразят тържество на МВР.

Попитан от какво се отклонява вниманието на хората, Филчев отговори: "От беднотията. В по-далечен план сигурно за някои са необходими, но във всеки случай водят до една концентрация на властта и съдържат недемократични елементи".

Доколкото си спомням, независимата съдебна власт се занимава с гонене на престъпници, а законите се коват в парламента, коментира зам.-председателят на НДСВ Иван Искров. Секретарят на партията Веселин Близнаков пък препотвърди позицията на мнозинството, че продължава да стои зад предложените промени в закона за съдебната власт."Всеки може да си интерпретира както иска", коментира той твърденията на Филчев, че с дебата за конституцията управляващите отклоняват вниманието от беднотията на хората.

Още при появата си пред медиите главният прокурор изрази позиция по предложението на Съвета за европейска интеграция да започне обществен дебат по бъдещи промени в основния закон, които ще засегнат и статута на прокуратурата. Вчера и СДС представи на шефа на парламента 24 предложения за промени в Конституцията, част от които са свързани със съдебната власт.

И правителството чрез правосъдния министър Станков, и СДС обаче изрично подчертаха, че прокуратурата няма да минава към изпълнителната власт. Предложението на СДС е тя да бъде извадена от съдебната власт, но да запази частична независимост, като главния прокурор се отчита пред парламента, за да се прекрати сегашната ѝ безконтролност. Десницата предлага само следствието изцяло да мине към изпълнителната власт. Правосъдният министър Станков изброи три възможни варианта за мястото на прокуратурата - да се отчита пред парламента, който да избира главния прокурор, обвинител №1 да се избира пряко от народа или да премине към изпълнителната власт. Станков също заяви, че симпатизира на идеята прокуратурата да се отчита пред парламента. Министърът изрично подчерта, че ако предложи обвинението да премине към изпълнителната власт, ще му бъдат пришити политически амбиции, каквото днес веднага стори главният прокурор.

Също толкова категорично, преди около три месеца главният прокурор се обяви против първия опит да се ограничи практическата безконтролност на дейността на обвинител №1. Това стана, когато екипът на правосъдното министерство предложи публично промените в закона за съдебната власт. В тях фигурира възможността една-пета от висшите магистрати, членове на Висшия съдебен съвет, да искат имунитета и на главния прокурор, а решение за това да се взима с две-трети. Първоначално в защита на Филчев се изказа вътрешният министър Георги Петканов, но след като правителството одобри проекта на Станков, той пожела успех на колегата си министър. При дебатите на промените в парламента, позицията на Филчев защитават СДС-депутатите Йордан Соколов и Димитър Абаджиев.

В средата на миналата седмица, ден след като правната комисия в парламента започна да подготвя законопроекта за окончателно приемане от депутатите, пресата съобщи за прокурорска проверка срещу един от авторите на поправките, заместник министърът на правосъдието Марио Димитров. Министър Станков реагира мигновено и заяви, че проверката е поръчана от Филчев. В остра декларация той я определи като атака срещу съдебната реформа и политиката на правителството. След още един ден варненските медии съобщиха, че Върховната касационна прокуратура е изискала материали, свързани с друг от заместниците на Станков - Миглена Тачева, за случай от 1995 г., когато е била юристконсулт на областната управа в морския град. След тази информация министърът на правосъдието заяви, че очаква още удари под кръста. В началото на тази седмица в декларация прокуратурата съобщи, че праща на съд зам.министър Димитров. На следващия ден Марио Димитров и Миглена Тачева се срещнаха с премиера Сакскобургготски и получиха подкрепата му за провежданата от тях съдебна реформа.

По-късно през деня от прокуратурата съобщиха, че Филчев е наредил делото срещу зам.министър Димитров да се прехвърли от ловешката във Върховната касационна прокуратура. Това е в съответствие с НПК, според който разследването на лица с имунитет се извършва от върховната прокуратура.

Съгласно Конституцията, прокурорите и следователите са независими и действат по вътрешно убеждение, коментира днес главният прокурор. "Знаете, че проверките не се коментират. Така че аз не знам да има каквито и да е действия срещу Тачева. За Марио Димитров знам, че има образувано следствие", заяви той. Обвинител №1 се е запознал с фактите около проверката на заместник-министъра на правосъдието Марио Димитров, проверяван по дело от 1999 г., когато е бил председател на районния съд в Ловеч. Според резултатите от проверката на инспектората на ВКП, Димитров е иззел функции на окръжния съд и неправомерно е освободил Гриша Ганчев от ареста. Останалото е работата на съда, посочи Филчев. По случая, за който прокуратурата сега обвинява Марио Димитров, Гриша Ганчев е получил присъда и му е наложена най-голямата финансова санкция за футболно хулиганство.

Помолен да обясни защо преди два дни гласува против създаването на комисия на Висшия съдебен съвет, която да провери случаите със зам.министрите, Никола Филчев обясни, че задачите ѝ не били ясно регламентирани. "Решенията на прокурора се контролират от съда. Не би могло това да става от комисия", добави той. По думите му "комисията ми се вижда малко странна - как тази информация е стигнала до медиите. А аз мисля, че в медиите няма никаква информация", обясни главният прокурор.

Комисията от трима висши магистрати бе образувана с решение на ВСС в сряда, което не бе подкрепено единствено от главния прокурор Никола Филчев. До 17 юли Боян Магдалинчев, Румен Георгиев и Богдан Карайотов трябва да докладват на съвета как информацията за проверката срещу Марио Димитров е изтекла в медиите и кой е нарушил следствената тайна. Тримата ще установят какво е движението по делото на Марио Димитров - какви актове са издадени, кой е сезирал прокуратурата и как е реагирала тя още тогава, при издаването на съдебния акт на съдия Марио Димитров. По случая с Миглена Тачева Богдан Карайотов ще пътува до Варна. Комисията на ВСС ще трябва да установи и дали има указание за извършването на проверката от ловешката прокуратура.

Споделяне

Още от България