Филчев не изключи да поиска още нечий имунитет до 22 февруари

Филчев не изключи да поиска още нечий имунитет до 22 февруари

Главният прокурор Никола Филчев заяви, че в оставащите два дни до края на мандата му възнамерява да си върши пълноценно работата и не изключи да поиска нечий имунитет или да повдигне обвинение.

“Всичко трябва да очакваме, просто смятам да си изпълнявам задълженията до последния момент”, заяви Филчев в неделя пред Нова телевизия. Помолен да уточни чий имунитет има пред вид, той каза, че може да отговори, но е много сериозно замислен и ще си изпълнява задълженията докрай. “Това е единственото, което ми е останало, един дълг и трябва да го изпълнявам”, допълни главният прокурор.  

Той използва случая отново да развие тезата си за криминалната приватизация, довела до дълбоко социално неравенство, както и да обвини бившия премиер Иван Костов, както и предишното правителство на Симеон Сакскобургготски за неизгодни сделки, сключени от материален интерес.

Едновременно с това Филчев посочи: “Нашата приватизация все пак мина в някакви прилични рамки и един от факторите, който оказа сдържащо въздействие на приватизаторите, е българската прокуратура”.

Както се и очакваше, Филчев отдели най- много време и внимание на Иван Костов. Лидерът на ДСБ и бивш премиер бе обвинен, че е взел “тлъсти комисионни” за приватизацията на металургичния комбинат “Кремиковци” и Авиокомпания “Балкан”.

Между 60 и 70 дела с около 200 обвиняеми за източването на фалиралите банки бяха внесени от прокуратурата и с това тя си изпълни задълженията, заяви Филчев. Той подчерта, че за “престъпната приватизация в България, проведена по времето на правителството на Иван Костов”, са образувани около 200 дела с 1000 обвиняеми, включително министри от кабинета на Костов.

Никола Филчев обаче не отговори на въпроса дали като бивш заместник – министър в кабинета на ОДС не носи солидарна отговорност и няма ли лична вражда с Иван Костов.

По отношение приватизацията на “Кремиковци” и БГА “Балкан” главният прокурор посочи, че всичко е направено “по един толкова рафиниран начин, чрез толкова много хора, които подписват и прехвърлят отговорността върху друг, че не може да се стигне до търсене на наказателна отговорност от самите конструктори, организатори на тази престъпна сделка. А това са трима – четирима души. Двамата министри, шефът на АП и техният бос Костов”.

“Я послушайте опонентите на дейността на прокуратурата. Послушайте самия Костов – “Едно нещо може да се продаде за толкова, колкото струва”. И той е сметнал, че “Кремиковци” струва 1 лев, както го е продал тогава. Днес част от него беше продадена за 300 млн. долара. Само този факт опровергава по най-категоричен начин тази теза. Какъв е мотивът – финансов интерес”, заключи Никола Филчев.

Покрай приватизацията на БГА “Балкан” той посочи, че е компанията е продадена заедно с “интересното бюро” в ЮАР, където бащата на един “известен тънък английски политик днес присвои този имот или го продаде на другия си син”.

Сделките с автомагистрала “Тракия” и БТК също са сключени заради материален интерес, обясни главният прокурор.

Той окачестви като дълбоко неизгодна и нечестна и сделката с магистрала “Тракия”. По думите му, прокуратурата на границата на закона е спряла редица действия и е атакувала пред ВАС решенията на административните органи за автомагистралата, и с това е изчерпала законовите си възможности за реакция. Филчев подчерта, че когато прокуратурата спря сделката с БТК, като реакция бе отнето правото на прокуратурата да предприема мерки за предотвратяване на престъпления.

“Искам Висшият съдебен съвет да реши въпроса със сигнала на МВР за Иван Григоров без мен”, каза главният прокурор в отговор на въпрос за конфликта си с председателя на Върховния касационен съд от последните дни.

“Компроматът с фалшивата ми медицинска експертиза е работа на костовисти – и тези, които са го съставили, и тези, които са го разпространявали са костовисти. Иван Костов е специалист по подслушването, по компроматите, по наказателните акции”, заяви Никола Филчев.

Накрая той каза, че новият главен прокурор Борис Велчев е отличен юрист и му пожела успех.

Споделяне

Още по темата

Още от България