Филчев обещал на Славков да заведе дело срещу ББС

Главният прокурор на България Никола Филчев се е обадил на Иван Славков и му обещал да заведе дело срещу ББС заради филма "Да купиш игрите", след който членството на Славков в Международния олимпийски комитет бе замразено до приключване на разследването му за корупция.

До седмица в България ще започне дело, защото по българския закон е забранено да се снима със скрита камера, съобщи Славков в студиото на белградската телевизия Бе-92, предаде ББС.

До момента българската прокуратура не се е самосезирала и не е образувала дело, за да установи дали Славков е злоупотребил с положението си като председател на Българския олимпийски комитет и член на МОК, за да се облагодетелства.

Лучано: Скандалът не повлия на участието ни в игрите

Министърът на спорта Васил Иванов-Лучано смята, че скандалът с Иван Славков не се е отразил по никакъв начин на участието на българските спортисти в Олимпиадата, където завоюваха 12 медала, въпреки прогнозите на министъра за 17. Ако се случело комисията по етика да обяви Батето за виновен, това щяло да е "частен случай", уточни министърът.

още

Във филма "да купиш игрите", излъчен преди откриването на Олимпиадата в Атина, бяха показани Славков и неговият приятел и лобист Горан Такач, заснети в среща с журналистите, представили се за британски бизнесмени, чиято цел е да купят гласове в МОК в полза на кандидатурата на Лондон за домакин на игрите през 2012 година.

Пред сръбската телевизия Славков заявява, че не бил казал нищо срамно на срещата с журналистите. В излъчения и по БНТ филм се вижда ясно, че Батето дава съгласие да преговаря за евентуален подкуп.

"Да", отговаря Батето, когато журналистът Джъстин Роулат го пита дали е готов да преговаря за подкупи и дали знае какво се иска. Шефът на БОК едновременно потвърждава, че няколко члена на МОК са "хора на преговорите", а други "се интересуват от спорта".

От пресслужбата на главния прокурор в София засега нямат коментар на твърденията на Славков, че ще бъде образувано дело срещу британските журналисти заради използването на "скрита камера".

В интервю за Mediapool още на 16 август адвокатът Михаил Екимджиев посочи, че при всички случаи е необходимо прокуратурата да започне разследване по случая. Според юриста, филмът на ББС съдържа достатъчно данни за образуване на следствено дело.

"Производството може да бъде образувано по един много харесван от прокуратурата текст - чл. 282 - за "длъжностно лице, което не е изпълнило служебните си задължения и/или е превишило властта и правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага" (използван за делата срещу столичния кмет Стефан Софиянски, б.р.). , посочи адвокатът. Славков е длъжностно лице - член на МОК и БОК, в случая става дума за облага за него или за кандидатурата на Лондон за игрите през 2012 година, поясни Екимджиев.

Иначе в българския Наказателен кодекс съществува безумен текст, според който не само журналистите, но и всеки заловен с фотоапарат или записващо устройство, може да бъде осъден по чл. 339 А, ако някой прокурор реши, че това техническо средство, предназначено за събиране на информация.

Такач имал среща и с премиера Сакскобургготски

Иван Славков заяви пред сръбската телевизия, че не е гледал филма на предаването "Панорама" на ББС.

Знаех какво говоря, така че нищо ново не мога да науча от филма, каза той. Но когато е разбрал, че разговорът с него е сниман от ББС, Славков се е помъчил да си спомни какво е казал и е установил - "нищо срамно".

Пред белградската телевизия Б-92 Славков обясни: Говорихме общи неща, например за олимпийската кандидатура на София. Защото с Горан Такач преди време той е работил по тази идея, а сега София има отново желание да се кандидатира за олимпиадата.

Според Иван Славков Горан Такач е имал и среща с българския премиер Симеон Сакскобургготски, на когото нашироко е обяснено какво ще се прави.

Министър-председателят, както и президентът Георги Първанов засега мълчат по скандала, който сериозно накърни имиджа на България преди игрите в Гърция.

Батето: Аз не говоря за пари

"Филмът на ББС не ме интересува. Всичко, което съм казал в него, е ОК. Не съм преговарял за пари. Когато става въпрос за пари, аз казах чао, а и не говоря за пари", обясни Иван Славков пред белградската телевизия Б-92.

Действително, от филма става ясно, че Такач ще говори за парите. В отсъствието на Славков, сърбинът потвърждава, че може да се свърже с повече от 30 членове на МОК за евентуална покупка на гласове и казва няколко имена.Той заявява, че ще се обади за това, колко пари трябва да се изпратят и къде.

Славков обиден на МОК, ще се защитава на 29 септември

Славков съобщи още, че на 29 септември ще се появи пред комисията по етика на МОК, където ще се докаже кой е крив или прав. Той вече е изпратил някои документи, а подготвя и нови.

Неприятно ми беше, че филмът на ББС още не бе показан, а панически от МОК ми сложиха забрани и отнета акредитацията за Атина, заяви Славков. Според него МОК се е запознал с филма ден преди последната сесия преди началото на Олимпиадата.

Белградската телевизия Б-92 е потърсила отговор на въпроса дали председателят на БОК и неговият близък приятел, сърбинът Горан Такач, са имали намерения да вземат пари, или са знаели за разследването на журналиста от ББС и са искали да помогнат да се разкрие корупцията в МОК. Славков и Такач са заявили, че са участвали във втория вариант, каквато бе и защитната им версия още в началото на скандала.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?