Филчев образува дело срещу синода на Инокентий

Върховната касационна прокуратура е образувала дело срещу длъжностни лица от алтернативния синод на митрополит Инокентий. По информация на БНР, става дума за дело, свързано с църковен имот.

Най-апетитния имот, към който имат претенции владиците на патриарх Максим в София, е Синодалният комплекс в Илиянци, където се произвеждат църоквин свещи, леят се камбани и църковна утвар. Не по-малко доходоносни са и няколко сгради около пл. "Св. Неделя", давани под наем.

Синодът на Максим е изпратил нотариални покани до алтернативния синод, който не признава Максим за патриарх, да освободи храмовете, манастирите и имотите, които владее. Те не трябва да се представят повече и като членове на Българската православна църква, както и да предадат владението на всички движими и недвижими имущества на Светия синод.

БПЦ е свързана със съдбата на българския народ и за да има възможност да продължи своята духовна и родолюбива дейност трябва не само да бъдат върнати имотите, отнети неправомерно от разколниците, но и разколниците трябва да бъдат отстранени, за да спрат духовните смущения, обяви патриарх Максим в сряда в Русе.

Той допълни, че ще продължат действията за връщане на имотите по канонически и граждански ред. Подкрепи го и директорът на вероизповеданията доц. Иван Желев, бивш декан на Богословския факултет и дългогодишен съветник на Максим. Директорът обясни, че ако разколниците се покаят, ще бъдат оставяни да служат в същите храмове, където са сега. Той даде пример с епископ Константин, който се върна обратно при Максим неотдавна и продължава да служи в църквата си в "Овча купел".

Още преди дни духовниците около митрополит Инокентий, които служат в около 100 църкви, обявиха, че се подготвя безпрецедентна намеса на държавните институции във вътрешните дела на Българската православна църква, която ще стане с участието на прокуратурата и полицията.

Духовниците изрично препоръчаха на главния прокурор Никола Филчев да не се намесва в този проблем, тъй като съдът е институцията, която решава имотни спорове.

Синодът на Максим в момента няма активна легитимация и не може да докаже в съда, че представлява ръководството на Българската православна църква, коментираха юристи. Светият синод не бе регистриран в Дирекцията по вероизповеданията, а след като влезе в сила новия закон регистърът е прехвърлен в Софийски градски съд, където също нямат регистрация нито Максим, нито митрополитите му.

Опонентите на Максим припомниха също, че намесата на държавни служители само ще задълбочи проблема и припомнят, че при идентична ситуация се стигна до убийството на отец Стефан Камберов в Банско преди години.

Основанието на Максим да забрани на Инокентий да владее църковните имоти е новият закон за вероизповеданията, в който той бе легитимиран за единствен духовен водач на Българската православна църква, както и че друга формация няма право да се нарича с това име. Заради тази рестрикция от Съвета на Европа изразиха резерви към закона, приет от НДСВ, ДПС и БСП. Овации за този закон получиха и премиерът Сакскобургготски, и президентът Георги Първанов съответно от Вселенския патриарх Вартоломей I и Руския Алексий II.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: