Филчев обвини в корупция Григоров, а той му извади “жълта книжка”

Филчев обвини в корупция Григоров, а той му извади “жълта книжка”

Седмица преди да му изтече мандата и да замине като посланик в Казахстан, главният прокурор Никола Филчев реши да атакува отколешния си противник Иван Григоров, председател на Върховния касационен съд (ВКС), като поиска той да бъде отстранен от поста за действия, накърняващи съдебната власт.

Извадената “жълтата книжка” на Филчев била менте?

Малко след като Филчев внесе писмото във ВСС, от Върховния касационен съд разпратиха до медиите документ, който удостоверява, че настоящият главен прокурор страда от параноя, констатирана в “Психиатрична клиника” IV километър още през 1986 година.

“Председателят Григоров и ръководството на ВКС се отнасят с разбиране и човещина към проблемите на един тежко болен човек”, се казва в декларацията, пусната до медиите от пресцентъра на ВКС.

Твърденията за психичното заболяване на Филчев съвсем не са нови, но за пръв път официална институция като ВКС си позволява да изкара на бял свят епикризата, подписана от д-р Борис Щърбанов.

Скандалът навлезе в нова фаза, когато д-р Щърбанов нарече “фалшификат” изкараната от Григоров епикриза на Филчев. Докторът заяви, че в разпространения от ВКС документ има редица несъответствия, както и че той познава Филчев, но никога не го е лекувал, не го е освидетелствал и не е издавал медицински документи за него.

Шефът на ВКС отговори, че едва ли е подведен, но все пак ще направи проверка на медицинския документ и ако е допуснал грешка, ще поднесе официално извиненията си на Филчев.

Григоров накърнявал престижа на съдебната власт

Под искането за оставката на шефа на ВКС и уличаващите го материали, стоят подписите на четирима от петимата прокурори във ВСС, без този на Никола Филчев, потвърдиха пред журналисти членове на съвета.

Григоров бе включен анонимно в раздел 5 от отчета за дейността на прокуратурата по сигналите за корупция на магистрати за периода 1999 - 2005 година. Отчетът бе раздаден на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на правосъдния министър непосредствено преди заседанието в сряда.

В писмото на прокурорите не се посочва какви нарушения е извършил Григоров. Въпреки че данни за престъпление не са открити, мотивът на прокуратурата е, че действията на висшия магистрат накърняват престижа на съдебната власт.

Според източници от ВСС освен по стария спор за ремонта на Съдебната палата, искането е подкрепено с компрометираща информация от подслушвани телефонни разговори. Твърди се, че подслушваният не е бил шефът на ВКС, а чуждестранен бизнесмен от турски произход, който бил обект на интерес от страна на спецслужбите и провеждал разговори с Иван Григоров.

“Към днешна дата Филчев и обкръжението му са силно притеснени от идеята на ВКС, която получи подкрепа от всички ръководители на звена в съдебната власт, да се извърши проверка на доходите и имуществото на висшите магистрати за евентуална корупция. Това обяснява днешната компроматна истерия” се казва още в декларация на Григоров.

Материалите на Филчев не са внесени и в деловодството на съвета. Според магистрати, искането за отстраняване на Григоров няма стойност, защото такива предложения могат да внасят или министърът на правосъдието, или минимум пет членове на ВСС.

През ноември м.г. на закрито заседание Никола Филчев е уведомил устно членовете на ВСС, че има материали за извършени от Иван Григоров тежки престъпления, като изрично посочил, че става дума за корупция. Тогава шефът на ВКС е заявил, че е готов да се откаже от имунитета си, а Филчев настоял за специално решение на ВСС, с което Григоров да бъде задължен да се яви пред комисия от трима прокурори и да даде обяснение. ВСС е отхвърлил искането на Филчев, но с друго свое решение го е задължил да предостави въпросните материали. Те и до днес не са внесени в съвета, а сегашното писмо на Филчев се позовава на заседанието на ВСС от ноември миналата година.

По-късно от изявление на Филчев стана ясно, че материалите по неясна процедура са предоставени на президента Георги Първанов.

“Вместо да бъдат предоставени на ВСС Филчев е изпратил въпросните материали до президента на републиката Георги Първанов, който е отказал да се занимава с доноси и незабавно ги е върнал на прокуратурата.

След този неуспешен опит за компромат Филчев  се опитал да повтори атаката и изпратил материалите на председателя на Народното събрание Георги Пирински, който също отказал да се занимава с тях и ги върнал на прокуратурата”, се казва в писмото на Върховния административен съд.

В прокуратурата си “разчистват бюрата”

Министърът на правосъдието Георги Петканов уточни, че става дума за стари сигнали, още от април 2004 г., изпратени от МВР, докато той беше начело на ведомството. Както е известно, в този период Григоров беше в открит конфликт с Филчев и Петканов, които работиха в тясно взаимодействие помежду си.

“Това е стара история, която през месец април 2004 им е изпратена от нас - МВР - на тях. И те сега ми го връщат – разчистват бюрата. По тези материали нищо не е работено”, заяви след заседанието на ВСС в сряда Георги Петканов и добави, че изпратените му материали касаят ремонта на Съдебната палата.

В същото време говорителят на ВСС проф. Александър Воденичаров заяви, че въпросните материалите засягат и проверки на прокуратурата извън ремонта на Съдебната палата.

“Нещата са поставени много сериозно”

“Въпросът е много сложен. Материалите са много конкретни и за това аз не мога да ви кажа нищо. Дали е верен, дали не е верен, аз не мога да взема отношение по този въпрос. Не става дума за ремонта на Съдената палата”, заяви Воденичаров и отказа дори да спомене името на посочения в писмото “висш магистрат”.

По думите на Воденичаров, се очаква ВСС да вземе отношение по материалите в един “недълъг период от време”. Той добави, че отчетът и материалите за “висшия магистрат” ще бъдат внесени и в Народното събрание за сведение на депутатите.

“Нещата са поставени много сериозно. Аз лично съм член на ВСС от две години и половина и за първи път нещата се поставят в такъв аспект”, каза Воденичаров. Той обясни близо двегодишния период за събиране на доказателства с желанието да бъде натрупана повече информация преди да бъде предоставени тези материали.

В желанието си да покаже пред журналистите, че наистина не иска да говори повече по материалите, Воденичаров започна и да отрича, че ги е чел, въпреки всичко, което заяви преди това по този въпрос.

Нито един от четиримата прокурори - Христо Манчев, Митьо Марков, Цеко Йорданов и Николай Ганчев - които внесоха на материалите срещу председателя на ВКС, не взеха отношение по официалното прокурорско искане до ВСС. В него се посочва, че по сигнали на МВР от 2004 и 2005 г., съдържащи данни за корупция на висш магистрат, Върховната касационна прокуратура е извършила проверка и изпратила материалите на ВСС и министъра на правосъдието с искане последният да упражни правомощията си и да поиска отстраняване от длъжност или дисциплинарно наказание за Григоров.

Филчев категорично отказа да каже какви са обвиненията. Той каза, че е внесъл всичко във ВСС, а материалите от МВР са за служебно ползване.

Подозрението, че отиващият си главен прокурор готви някакъв компромат, възникна още миналия месец, когато след избирането на новия главен прокурор Борис Велчев, той поиска в спеше порядък МВР да му предостави информация за корупция сред магистратите.

Иван Григоров бе сред членовете на ВСС, който не само подкрепи избора на президентския съветник Борис Велчев за главен прокурор, но и направи това изненадващо енергично и убедено.

Д-р Щърбанов опровергава психоекспертизата

Междувременно д-р Борис Щърбанов заяви пред Mediapool, че представената от ВКС епикриза на Филчев е “пълен фалшификат”.

“Първо, документът е издаден от 2-ра психиатрична клиника, аз там не съм работил никога. Второ - подписан е през 1986 година от доц. Щърбанов, аз доцент през 86-та година не съм бил доцент, станах по-късно. Трето, подписът няма нищо общо с моя. Четвърто – никога не е имало лекар Славков при мен, имаше Славкова и този подпис няма нищо общо с действителността. И накрая, това е написано от човек, който разбира от медицина, но не и от човек, който разбира психиатрия. Диагнозите и описанията от психиатрична гледна точка са пълна бъркотия”, заяви д-р Щърбанов.

Той не е чувал някой да е лекувал Филчев в психиатрия.

“Всичко това е зле скопосана фалшификация и аз лично се учудвам как някой се занимава с такива неща. Аз лично не съм симпатизант на Филчев, но не мога да оставя един български гражданин да бъде оплескан  от някой, на когото това му доставя удоволствие”, добави Щърбанов.

По думите му дори и печатите, които са поставени върху епикризата (“МВР-Управление на ДС”), нямат нищо общо с действителността.

“От къде и как са ги взели – те си знаят. Когато се издава такъв документ, той е с друг текст и със задължителни атрибути, каквито тук няма. Задължително се подпечатва с нашите печати, ние имахме печати на нашата клиника, който беше специфичен”, обясни лекарят.

Още по темата
Още от България