Филчев обвини Захари Желязков за сделката с "Инкомс телеком"

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков по първата приватизационна процедура за "Инкомс телеком холдинг". Тогава посредникът по сделката бе обвинен, че осигурява и финансирането на обявеното за купувач ВТП "Инкомс" ООД.

Сделката не бе сключена, защото класираният на второ място "Инкомс 2000" изпрати сигнал до прокуратурата и тя спря процедурата. По информация на БНР, на Захари Желязков е наложена мярка за неотклонение парична гаранция.

Обвинението срещу Желязков, както и разпореждането на Главна прокуратура да се проверяват около стотина приватизационни сделки, 50 от които в София, станаха известни след срещата на главният прокурор Никола Филчев в Съдебната палата с представители на изпълнителната и на законодателната власт. Има и 360 преписки, свързани със съмнения за незаконно забогатяване.

Филчев събра министри и депутати, за да обсъдят взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията. На срещата бяха вътрешният министър Георги Петканов, министърът на финансите Милен Велчев, правосъдният министър Антон Станков, председателят на правната парламентарна комисия Анелия мингова и зам.председателят на комисията по национална сигурност Борислав Ралчев, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов, шефът на Сметната палата Георги Николов и депутати от НДСВ.

На 3 септeмври със заповед главният прокурор нареди да се провери законността на приватизацията на всички по-големи обекти в страната. За извършените престъпления ще се търси наказателна отговорност от виновните, пишеше в официалното съобщение на прокуратурата на 11 септември.

Има данни и за бивши министри, че са извършили нарушения и те се проверяват, каза още след днешната среща Филчев. На въпрос има ли опасност да поиска свалянето на имунитета на някой от сегашните депутати, главният прокурор отговори така: "За мен не е опасно, за тях е опасно. Ако има данни за извършено престъпление, ще прилагаме Конституцията и законите".

Главния прокурор обяви, че на срещата е призовал за взаимодействие между представителите на държавната власт, за да се постигне успех в борбата с престъпността. Филчев винаги разчитал на изпълнителната власт за съдействие, защото прокуратурата не разполага с нейните оперативни възможности.

Главният прокурор отново повтори, че приватизацията през последните години е била съпроводена с нарушения на закона. Според него бившето правителство е възпрепятствало работата на прокуратурата, като не ѝ е предоставяло достатъчно оперативна информация, която службите на МВР са можели да съберат.

Целта на общите усилия на всички институции, привикани в Главна прокуратура, щяла да бъде откриване на нарушения на законовите разпоредби при приватизационни процедури.

Главният прокурор заяви, че не приема упреците, че прокуратурата се намесва в определянето на стратегията на правителството по отношение на приватизацията. Никола Филчев избяга от директен отговор на въпроса, дали се проверяват и сделки с участието на големи чуждестранни инвеститори. Прокурор №1 обаче коментира, че ще има негативен ефект върху икономиката, ако съдът постанови, че има незаконно сключени приватизационни сделки. В съобщението на Главна прокуратура от 11 септември обаче се употребяваше термина справедлива съдебна деприватизация.

На днешната среща е решено до десет дни да бъдат сформирани екипи от представители на прокуратурата и съответните звена в изпълнителната власт за разкриване и разследване на случаи на незаконно забогатяване, корупция и незаконни приватизационни сделки, каза завеждащият отдел "Организирана престъпност и корупция" във Върховната касационна прокуратура Петър Петков. Министерството на финансите ще съдейства чрез Бюрото за финансово разузнаване, Главна данъчна дирекция и Агенцията за вътрешен държавно-финансов контрол, каза финансовият министър Милен Велчев.

По-рано през деня вицепремиерът Николай Василев съобщи, че се разследва все още неизвестен служител на министерството на икономиката, който по времето на Петър Жотев е поискал подкуп от 200 хил.щ.долара. Парите са били поискани, за да бъде решена една приватизационна сделка. Подкупът е бил отказан, а държавното предприятие, обект на сделката, сега се намира в тежко финансово състояние.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?