Филчев оттегля четирима кандидати за прокурорски шефове

Четирима от кандидатите, предложени от главния прокурор Никола Филчев за окръжни прокурори, и които не бяха избрани от Висшия съдебен съвет (ВСС) при гласуването миналата сряда, са оттеглили кандидатурите си. Това са досегашните номинирани за прокурорски шефове в Сливен - Веселин Гангалов, в Силистра - Димитър Чолаков, в Благоевград - Димитър Вълчев и в Кърджали - Марин Пелтеков.

След като квотата на управляващите във ВСС бойкотира Филчев и деветима не отидоха на заседанието на 2 юни, а останалите членове на съвета отхвърлиха 17 от 33-те му предложения за шефове на окръжни и военни прокурори, обвинител №1 се канеше отново да направи опит да прокара номинациите си. Членове на ВСС обаче заявиха, че няма да гласуват за кандидати, придобили правна квалификация в бившата милицонерска школа в Симеоново и в Москва.

Сред отказалите се по твърдение на прокуратурата, е Марин Пелтеков, завършил висшата специална школа на МВД в бившия СССР през 1990 г.

Като лични определи причините да оттегли кандидатурата си за окръжен прокурор на Силистра районният прокурор Димитър Чолаков.Той заяви, че има "лични съображения". Чолаков работи в прокуратурата вече 12 години. Преди това е бил в органите на следствието.

Заради бламирането, Филчев и подкрепящата го Асоциация на прокурорите обвиниха НДСВ в политически натиск за прокарване на техни кандидатури. Левицата за пореден път защити прокуратурата от управляващите. Според публикация в медиите, в отговор Филчев заплашвал да възобнови дела срещу председателя на НДСВ Огнян Герджиков, и да разследва вицепремиера Пламен Панайотов.

Скандалът не е потушен, още повече, че и идната сряда се очаква значителна част от членовете на ВСС да са в командировка, а според прогнози други можело да се разболеят.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: