Филчев пише отчет и се готви за “следващата Олимпиада”

Филчев пише отчет и се готви за “следващата Олимпиада”

"Подготвям се за Олимпиадата, но не за тази в Пекин, а следващата." Така главният прокурор Никола Филчев отговори на въпроса какви са бъдещите му планове след изтичането на мандата. Попитан в коя категория ще участва, Филчев заяви: "в моята".

След срещата си с еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини и представители на делегацията на Европейската комисия в България, Никола Филчев заяви в понеделник, че подготвя доклад, с който ще отчете направеното по време на неговия седемгодишен мандат, изтичащ на 22 февруари.

Заедно с новоизбрания главен прокурор Борис Велчев, Филчев и екипът му са обсъждали близо 30 минути подготовката на отчета.

Филчев уточни, че “мощен екип” от прокурори подготвя документа, който ще бъде представен на държавните институции, на Висшия съдебен съвет и на обществеността.

Смятам, че прокуратурата се разви като един държавен орган в защита на законността и правата на гражданите и тя ще продължи да се самоусъвършенства в тази посока, заяви Никола Филчев.

Той не отговори дали МВР и финансовото разузнаване вече са предоставили поисканите материали за корупция сред прокурорите и магистратите. Такова искане Филчев отправи в четвъртък и настоя материалите да са при него в срок от три дни. Той освен това обеща да запознае държавните институции и медиите с констатациите от получените документи.

Според публикации в медиите, Филчев ще бъде изпратен като посланик в Казахстан или ще заеме ръководен пост в някой научен съвет на БАН.

Пълна ревизия на прокуратурата под ръководството на Филчев

В същото време от дясната опозиция и неправителствени организации настояха за пълна ревизия на работата на прокуратурата под ръководството на Никола Филчев.

Пораженията, нанесени от ръководни фактори в прокуратурата на самата система и на държавността са толкова трайни и сериозни, че налагат пълна ревизия на работата на досегашния главен прокурор, заяви в понеделник председателят на “Българското правно дружество” адвокат Иван Груйкин по време на дискусията “Изборът на нов главен прокурор – фарс или необходимост”.

По думите му оптимизмът за ново начало в първите изказвания на Борис Велчев не игнорира необходимостта от ясна оценка на състоянието на прокуратурата, каквато не бе направена в навечерието на избора на нов главен прокурор.

Той определи вмешателството на политиците в работата на Висшия съдебен съвет (ВСС) по въпроса за главния прокурор като “противоконституционно”.

Новият главен прокурор Борис Велчев ще има възможност да покаже своята независимост, ако направи пълен преглед на това, което Никола Филчев остави в прокуратурата, заяви и депутатът от Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов пред Mediapool.

“Aко реши да затвори тази страница, ще загуби доверие. Аз обаче си мисля, че това няма да стане заради външния натиск от страна на ЕС, който се оказва върху България”, добави той.

ДСБ склонни на отстъпка за мястото на прокуратурата

По думите му няма пречка прокуратурата да остане в съдебната власт, стига фигурата на главният прокурор да подлежи на парламентарен контрол. Това е отстъпка от исканията на ДСБ за промени в конституцията, които да преместят прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт.

По думите на Атанасов главният прокурор трябва да бъде избиран или отстраняван от поста с квалифицирано мнозинство от Народното събрание.

“Така ще се достигне до необходимостта за привличане на гласове на опозицията и главният прокурор няма да бъде изцяло зависим от намиращата се на власт партия или коалиция, а и ще бъде консенсусна фигура”, каза още Атанасов.

Според него приключилия избор на главен прокурор е най-показателен за това, че прокуратурата трябва да влезе в изпълнителната власт.

“Висшият съдебен съвет (ВСС) се прояви само в ролята на регистратор на скритата политическа воля на президента и лидерите на трите партии в коалицията. Ако дебатът се провеждаше в парламента, всички аргументи “за” назначението на човек за този пост щеше да е публично. При този избор реално се достигна до дерогиране на Висшия съдебен съвет”, добави депутатът от ДСБ.

Според бившия депутат от ВНС Пламен Симов не е непременно лош фактът, че Борис Велчев няма практика като прокурор.

“Това, че той няма практика в системата, не е непременно лошо, защото ние имаме 15 години криминална прокурорска практика”, заяви Симов.

Той добави, че първите дни от работата на Велчев на този пост ще бъдат знакови.

“Ако той реши да остави хора като Христо Манчев или назначи за зам.-главен прокурор Ангел Александров, то ще стане ясно, че назначението му е политическо”, каза още Симов, който е председател на моряшкия синдикат.

Борис Велчев заяви на изслушването пред ВСС, че ще работи със заместниците на Филчев Христо Манчев и Митьо Марков, не само защото те имат мандат, но и защото разчита на тях.

Главният редактор на правния вестник “Параграф 22” Иван Рачев заяви, че за да бъде реформирана прокуратурата трябва да бъдат уволнени 30-40% от хората.

“В момента в Върховната касационна прокуратура (ВКП) има около 170 души, но не е ясно кои са там на постоянен щат. По-голямата част от хората, които работят във ВКП, са командировани за по 3 или 6 месеца от провинцията. Тяхната основна задача е да подмятат дела”, каза Рачев.

По думите му основната задача на Велчев ще е да реши какво да прави с дискредитираните прокурори.

“Ще видим как ще се процедира с хора като Росен Димов, който е замесен с двама следствени в Гърция. Да видим какво ще се прави със Спартак Дочев, който е по - известен като човека с гуменетката. Дали ще изкара пред обществото истината за професионалното убийство на прокурора Николай Колев.”, каза Рачев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?