Филчев питал обвиняем колко е платил на съдия да го пусне от ареста

Главният прокурор Никола Филчев е извикал днес по обед в кабинета си тримата обвиняеми за износа на оръжие в Судан чрез "Бета"АД - Червен бряг, съобщи БНР. Изпълнителният директор на "Бета" Руслан Иванов, неговият предшественик Людмил Георгиев и Николай Кратунов, управител на търговска кооперация "РИК" в Казанлък, бяха арестувани в средата на миналата седмица. В събота градският съдия Спас Иванчев ги пусна на свобода и отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на тримата.

Според източници от Върховна касационна прокуратура (ВКП), на които се позовава БНР, по време на разговора Никола Филчев е попитал един от обвиняемите: "Колко пари дадохте, за да ви освободят?".

От ВКП не казаха с каква цел главният прокурор е извикал тримата обвиняеми. Проверката за оръжейната афера е образувана от Върховна касационна прокуратура преди една година, а през май т.г. главният прокурор Никола Филчев е възложил образуваното дело по аферата на Националното следствие.

Пред БНР адвокатите на обвиняемите Ина Лулчева и Валентина Иванова заявиха, че ще уведомят шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров за недостойните, според тях, думи, употребени спрямо съдията Спас Иванчев.

В събота съдията прие, че прокуратурата няма основание да иска задържане под стража, след като срещу задържаните веднъж вече са наложени мерки за неотклонение - парични гаранции от по 2000 лева за Руслан Иванов и Людмил Георгиев, и 5000 лева - за Кратунов.

Скандалът с износа на оръжие за Судан в нарушение на ембаргото на ООН гръмна в средата на миналата седмица. Срещу Кратунов обаче е имало разследване още от април по същия случай. През юни пък като обвиняеми били привлечени и двамата шефове на "Бета". Адвокатите им твърдят, че досега тримата не са пречили на следствието, за да им се налага постоянен арест.

Според запознати с делото първите обвинения били за износ на спецпродукция, но в хода на разследването деянието им било преквалифицирано като контрабанда. Оказало се обаче, че стоката за Судан е минала легално през три митници. Според публикации в медиите, които са позовават на приближени на разследването, изобщо не ставало дума за износ на гаубици, а за вериги, крушки, фарове, които били необходими на суданците като резервни части на верижни трактори.

Според неофициална информация частите за самоходни артилерийски установки 122 милиметра 2C1 "Гвоздики" са изнесени за Судан като резервни части за строителни машини.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: