Филчев подкрепи МВР, обяви се против данъчната полиция

Главният прокурор Никола Филчев подкрепи тезата на МВР, че не трябва да се създава данъчна полиция към финансовото министерство, защото тя излишно ще дублира полицейските служби. След среща с главния секретар на вътрешното ведомство ген. Бойко Борисов и директора на националната полиция ген. Илия Илиев, Никола Филчев определи като погрешна концепцията на финансовия министър Милен Велчев за създаване на данъчна полиция.

В същото време председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров от НДСВ се изказа твърдо в подкрепа на идеята на Велчев и оспори опасенията, че новата структура ще дублира звена на МВР. Във всички западни страни съществуват подобни фискални служби с разширени полицейски правомощия, защити тезата и заместник финансовият министър Стамен Тасев, под чието ръководство в момента се подготвя законопроекта за данъчната полиция.

Темата за създаването на данъчна полиция в България отново се актуализира, след като ден преди Нова година Милен Велчев обяви, че вече се пише законопроект за създаването ѝ и правителството ще го внесе в парламента. Основният аргумент на финансовия министър е, че е необходима специализирана служба с полицейски правомощия, която да разследва вместо сегашните ревизори големите финансови измами, свързани с престъпна дейност като наркотрафик, нелегален трафик на оръжие, контрабанда и други. Според Велчев, освен че с полицейските си функции подобна служба ще има по-големи възможности да довежда докрай разследвания на крупни измами, личната сигурност на нейните служители ще е по-добре защитена в сравнение с тази на данъчните ревизори.

Филчев: Не може всеки министър да си прави полиция, властта в държавата трябва да се концентрира

Велчев ще контролира данъчната полиция
Прекият контрол върху службата за фискални разследвания ще се извършва от финансовия министър, на чието подчинение ще бъде тя, заяви Валери Димитров. Според него най-важното е данъчната полиция да не се превърне в орган за селективна репресия, да не се допускат възможности за злоупотреби и политически поръчки.

Създаването на данъчна полиция е погрешна идея, която не трябва да се реализира, коментира главният прокурор след срещата си с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и директора на Национална служба "Полиция" ген. Илия Илиев.

Не може всеки министър да си прави полиция, държавната власт трябва да се концентрира, каза още главният прокурор.

Филчев почти буквално повтори доводите на вътрешния министър Георги Петканов, който миналата година най-остро се противопостави срещу намерението на колегата си Милен Велчев. По време на неколкократните обсъждания на тази идея в политическото ръководство на НДСВ Петканов опонираше, че подобна служба ще дублира функциите на полицейски звена в МВР - икономическа полиция, икономическите звена в НСБОП и други. Според него изходът е не да се създава ново звено, а чрез законодателни промени да се постигне по-добра координация между данъчната администрация, полицията и прокуратурата при разследването на крупни финансови измами.

Днес главният прокурор също заяви, че в момента борбата срещу данъчните престъпления е трудна заради данъчната тайна. По думите на Филчев, заради нея данъчните служители сами преценявали в кои случаи да съобщават на МВР и прокуратурата за извършени данъчни престъпления. Проблем за прокуратурата е изискването в ДПК данъчната тайна да се разкрива само след съдебно нареждане, което бе омекотено с последните поправки в данъчния кодекс.

Полицията трябва да е там, където са полицаите, създаването на полиция във всяко министерство е грешно и е предпоставка за корупция, то няма да повиши ефективността на борбата с данъчните нарушения, смята главният прокурор.

Според него финансовото министерство има други задачи и достатъчно силови органи, като Филчев изброи финансовото разузнаване и възможността за митническо дознание, създадена с едни от последните промени в закона за митниците.

С думите "това не е ваша работа", главният прокурор отказа да отговори дали е изразил доводите си пред Милен Велчев.

Главният секретар на МВР Бойко Борисов отказа всякакъв коментар по темата. Преди по-малко от година Борисов лансира идеята данъчната полиция да се създаде към МВР, както е в Русия.

Опасността от дублиране на функции между МВР и данъчната полиция бе призната и от председателя на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров, който е твърд привърженик за създаването на служба за фискални разследвания към финансовия министър. Според Димитров тази опасност може да се избегне чрез прецизно формулиране на правомощията на данъчната полиция. Пред Би Ти Ви той обаче не можа да посочи конкретно какви законодателни промени са необходими, за да заработи ефективно новия орган, без противоречия с МВР.

Като пример за структура, която също има разследващи функции, Валери Димитров посочи Комисията за защита на конкуренцията и новите ѝ правомощия с последните промени в закона за конкуренцията.

България ще следва по-мекия скандинавски вариант на данъчна полиция

Данъчната администрация е дерегистрирала служебно по ДДС около 5200 съмнителни фирми за последните четири години. За 1700 недвусмислено е установено, че са извършили данъчни престъпления и измами, с които са ощетили държавата с 498 млн.лв. Според Стамен Тасев тези цифри показват, че има необходимост от специализирана данъчна служба, която с полицейските методи да постига по-успешни резултати в разкриването на фискални престъпления.

Чуждият опит пък бе изтъкнат от заместник финансовия министър Стамен Тасев като основен аргумент в защита на идеята за създаване на финансово звено с полицейски правомощия. Освен че почти всички страни членки на ЕС имат подобна служба към финансовите си министерства, такива се създават и в кандидатки за ЕС като Чехия и Хърватия, посочи Тасев.

Тасев, под чието ръководство в момента се изготвя законопроекта за данъчната полиция, заяви че България ще възприеме по-мекия вариант на службите за фискални разследвания, който е възприет в Холандия и скандинавските страни. Американският опит също се използвал в българския проект за създаване на данъчна полиция.

В сутрешното предаване на Нова телевизия Стамен Тасев заяви, че службата за фискални разследвания трябва да има всички правомощия на едно полицейско разследване - подслушване, изземване, обискиране, предвижда се да има елементи и на следствие. Може би няма да стигнем до тази крайност да има права и да арестува, допълни зам.финансовият министър.

По думите му, в нея ще работят около 100 - 120 човека, за които трябва да се осигури високо заплащане като превантивна мярка срещу корупция. Те ще бъдат и въоръжени, което според Тасев ще предотврати сегашните побои срещу данъчни ревизори.

Зам.финансовият министър отхвърли тезата, че има конституционен проблем пред създаването на подобна структура. Тя бе лансирана преди месец от главния данъчен директор Николай Попов, който пред медиите заяви, че проектът за данъчна полиция ще се забави заради тълкуването на Конституционния съд, че само органи на съдебната власт могат да извършват следствени действия. Според Тасев обаче такъв проблем няма, което се доказвало и от промените в закона за митниците, с които бяха въведени ограничени дознателски функции на митничарите.

Споделяне

Още от България