Филчев поиска смяната на варненския апелативен прокурор Васил Миков

Във Висшия съдебен съвет е постъпило предложение за смяна на апелативния прокурор на Варна Васил Миков. За поста е номиниран настоящият окръжен прокурор Лъчезар Добрилов, съобщи министърът на правосъдието Антон Станков във Варна.

Подмяната на административните шефове ще бъде извършена от Висшия съдебен съвет, а според последните промени в съдебния закон предложенията за шефовете на прокуратури се правят от главния прокурор .

Васил Миков е сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев и предложението за смяната му бе очаквано от магистратите. През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

Готов съм да поема ролята на гарант, че в предстоящите ротации на магистратите няма да има политически натиск и незаконни действия, заяви министър Станков, цитиран от БТА. Асоциацията на прокурорите алармира неотдавна, че предстоящата смяна на административните шефове на окръжни, градски и районни съдилища, прокуратури и следствени служби депутати и представители на изпълнителната власт се опитват да поставят свои хора.

Станков допълни, че реформата е за добро и съдебната система трябва да бъде спокойна, че никой не иска да я слага на колене.

Пред студентите министърът припомни, че въпросът с имунитета на депутатите стои все още на дневен ред за разлика от този на магистратите.

В момента пред Висшия съдебен съвет стои сериозен проблем, допълни Станков. Той трябва да намери решение как ще се запази тайната на гласуването, след като заседанията са публични.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?