Филчев препоръча индивидуален адвокат за всяка медсестра

Главният прокурор Никола Филчев препоръча всяка една от осъдените на смърт пет български медицински сестри би да има индивидуален защитник на втората инстанция. В сряда правосъдният министър Антон Станков заяви, че се обмисля разширяване на адвокатската защита за петте сестри, обвинени за СПИН-епидемията в детската болница в Бенгази.

"Колкото е по-силна защитата, толкова по-големи са шансовете за по-добър изход от делото", посочи Филчев, според когото както отговорността е индивидуална, би следвало и защитата да е индивидуална.

Паралелен съдебен процес или митинги няма да решат съдбата на осъдените в Либия, защото става дума за съдебен орган на чужда държава и основните функции за изхода на делото трябва да се поемат от външно министерство, каза главният прокурор.

В отговор на въпрос той отново повтори мнението си, че още в началото на процеса Филчев каза, че още в началото на процеса е изразил мнението си, че основната отговорност трябва да поеме българската дипломация. По думите на Филчев тогава българските управляващи са закъснели с реакцията си и причината за това е, че нашата дипломация е станала активна една година след задържането на българските медици в Либия, след като разследването е завършило и е бил внесен обвинителен акт.

Споделяне

Още от България