Филчев се сети да атакува в КС закона “Петканов”

Филчев се сети да атакува в КС закона “Петканов”

Главният прокурор Никола Филчев обяви изненадващо, ще внесе в Конституционния съд искане за отмяна на закона за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин, по-известен като закона “Петканов”.

Смятам, че отделни положения в закона накърняват конституционни принципи, а именно презумпцията за невинност на гражданите, заяви в сряда Филчев след среща на ръководството на прокуратурата с комисията за конфискация по този закон с председател Стоян Кушлев.

Законът беше окончателно приет през февруари миналата година. Досега главният прокурор, чийто мандат изтича след три седмици, не е изразявал резерви към него. Нещо повече, през последните години той демонстрираше близостта си с вносителя на закона Георги Петканов, който сега е министър на правосъдието, а в предишното правителство бе начело на МВР.

Според Филчев, само който е осъден от съда с влязла в сила присъда, може да бъде третиран като престъпник.

Това негово твърдение също звучи изненадващо, като се има предвид, че самият той и подчинените му неведнъж са изказвали мнения, квалификации и закани към политици или други граждани, че са престъпници, бандити и прочее, макар да не е имало влязла в сила присъда.

Филчев уточни, че не е против духа на закона за конфискация на незаконно придобитото имущество, но отделни положения в него нарушават частната собственост. Той се обяви, че е за отнемане имуществото на мафията, но със законови средства.

Нов курс към жените в прокуратурата

В сряда Филчев успя да изненада и с още едно свое действие – взе жена на щатна длъжност във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Така той само за 6 дни реализира три от “предизборните” обещания на наследника си Борис Велчев, като пусна сайт на прокуратурата, поиска от МВР информация за корумпираните прокурори и взе жена във ВКП.

За по-сигурно предложението до Висшия съдебен съвет (ВСС) за повишението на Емилия Пенева от градски прокурор в София за прокурор във ВКП бе направено два пъти. Никола Филчев го внесе веднъж в качеството си на главен прокурор, а втори път - като обикновен член на съдебния съвет, заедно с още 4-ма членове от квотата на прокуратурата.

При първото гласуване предложението бе отхвърлено, но при второто бе прието.

Зам.-главният прокурор Христо Манчев мотивира повишението на Пенева с недостига на кадри, а самият Филчев не присъства на заседанието.

Миналия четвъртък Борис Велчев заяви пред членовете на ВСС, които го избраха за главен прокурор, че възнамерява да даде шанс за изява на повече жени, да даде по-голямата прозрачност на работата си като направи сайт и да поиска от НСБОП данни за корупция в прокуратурата.

Самият Филчев явно отскоро е станал привърженик на назначаването на жени във ВКП и въобще в прокуратурата. Преди малко повече от година той заяви, че жените не стават за борба с престъпността, затова мъже, при това военни, трябвало да водят дела срещу мафиоти.

"От някоя госпожа, понесла две тикви и една ряпа в обедната почивка и кисело мляко не може да чакаме да се бори и да смачка организираната престъпност", е крилата фраза на главния прокурор, изречена пред журналисти през септември 2004 година. Той посочи още, че когато трябва да осъдят някой мафиот, жените се разболявали.

Р. Петков обеща да предостави справка за корумпирани магистрати

Междувременно вътрешният министър Румен Петков, който е на посещение в Холандия, съобщи в сряда пред БНР, че веднага като се върне ще предостави на Филчев исканата справка за корупция сред прокурорите, съдиите и следователите.

Такава справка бе спешно поискана от Филчев миналия четвъртък, часове след избора на наследника му. МВР и финансовото разузнаване получиха тридневен срок за предаване на данните.

“Доколкото разбрах, МВР не са спазили срока да подадат тези материали. Г-н Манчев сподели неофициално, че до края на деня се чака тези материали да постъпят в прокуратурата. След това те ще обобщят резултатите и те ще ги представят на ВСС”, заяви по-рано в сряда председателят на комисията по връзки с обществеността към ВСС проф. Александър Воденичаров.

“Ние ще приемем план за борба с корупцията в съдебната система за тази година, но конкретни данни за корупция не са постъпвали във ВСС”, добави той.

Преди това гостуващият в София  еврокомисар по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини заяви, че най-важното за ЕС са резултатите в борбата с корупцията в съдебната власт и институциите, както и приключилите с присъди дела.

По повод критиките за назначенията в съдебната система Воденичаров отговори, че от 4–5 месеца ВСС назначава хора само след конкурс. Преди два месеца синът му Асен Воденичаров бе повишен от съдия в Софийски районен съд (СРС) в съдия в Софийски градски само след една година стаж. Това предизвика протест на съдиите от СРС, които изпратиха официално писмо до ВСС, който обаче не му обърна внимание.

“При този случай не се налагаше конкурс. Конкурс се налага само при встъпване на младшите съдии в системата, а не за повишаването в ранг. А когато постъпваше на работа в СРС конкурс не бе необходим”, обясни Воденичаров.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?