Филчев ще напусне поста на 22 февруари 2006

Филчев ще напусне поста на 22 февруари 2006

Главният прокурор и председателите на върховните съдилища трябва да освободят длъжностите си незабавно след изтичане на седемгодишния мандат, посочи в четвъртък Конституционният съд (КС), който обяви за противоконституционна възможността те да останат на постовете си до встъпването в длъжност на новите титуляри.

По този начин след 22 февруари следващата година, когато изтича мандатът на главния прокурор Никола Филчев, той ще трябва да освободи поста си, независимо дали Висшият съдебен съвет (ВСС) е избрал нов главен прокурор.

КС обяви за противоконституционен част от Закона за съдебната власт, приет през 2004 г., отнасяща се до мандата на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор.

Отмененият текст гласи, че до встъпване в длъжност на новите титуляри, досегашните председатели на ВКС, ВАС и главният прокурор продължават да изпълняват длъжността.

Според КС разпоредбата противоречи на чл. 129, ал. 2 от конституцията, защото създава възможност за продължаване на конституционно предвидения седемгодишен срок, за който се назначават председателят на ВКС, председателят на ВАС и главният прокурор.

Делото в КС е образувано през декември м.г. по искане на форуми на ВКС. В становището си до КС Съюзът на съдиите казва, че текстът е противоконституционен. Прокуратурата обаче е дала точно обратното мнение, като е направена аналогия с други държавни институции, чиито ръководители остават на поста си до избора на нови титуляри.

Конституционните съдии Лазар Груев, Мария Павлова, Емилия Друмева и Евгени Танчев са подписали решението с особено мнение. Становище по делото е представил съдията Неделчо Беронов.

Според независими магистрати, решението на КС е справедливо, тъй като процедурите по избор на нови шефове на върховните съдилища и на главен прокурор може да се забави по най-различни причини. Проблемът е особено актуален около изтичането на мандата на Никола Филчев след 10 месеца, като се има пред вид, че той разполага с влияние във Висшия съдебен съвет, където може да протака избора на свой наследник, а освен това процедурата може да се забави заради пазарлъци и политически натиск.

КС смята, че ако няма избрани титуляри на ВКС, ВАС и на прокуратурата към срока на изтичане на мандатите им, задълженията им могат да бъдат поети от техните заместници.

Демократи за силна България (ДСБ) приветстваха решението на КС. То доказва, че Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган съвсем умишлено и в нарушение на конституцията са се опитвали да удължат мандата на главния прокурор Никола Филчев и така да засилят персоналните правомощия на главния прокурор и да го употребят като щит срещу съдебните преследвания на днешното управление, заяви пред журналисти в парламента зам.председателят на ПГ на ДСБ Елиана Масева.

Заради този акт управляващите носят допълнителна отговорност за слабото и неефективно функциониране на съдебната власт в България, добави тя.

Обявеният за противоконституционен текст от съдебния закон бе приет миналата година с мнозинството на НДСВ и ДПС.

Споделяне

Още от България