Филчев спрял делото срещу полицаите, убили Ангел Димитров - Чората

Филчев спрял делото срещу полицаите, убили Ангел Димитров - Чората

Наказателното производство по случая със смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров – Чората най-вероятно е било прекратено по разпореждане на бившия главен прокурор Никола Филчев. Това каза бригаден генерал Веселин Пенгезов, председател на Военно-апелативния съд, в предаването “Коритаров live” на Нова телевизия във вторник.

Чората бе пребит до смърт по време на полицейска акция за задържането му в Благоевград на 10 ноември 2005 г. 39-годишният мъж почина от ударите, нанесени му от полицейските служители, въпреки че няма как да е оказвал ожесточена съпротива, тъй като бил сам и вързан с белезници.

“За да направя този извод, ми дава развитието на разследването”, каза ген. Пенгезов. “Разследването се вършеше от органи на досъдебното производство извън военното правораздаване, което беше твърде необичайно, защото задължително е разследването да се извърши от военен следовател. А това не беше сторено”, обясни председателят на военно-апелативния съд.

Той допусна, че е възможно шефът на РДВР – Благоевград (тогава ген. Богомил Янев – б.р.)  да е разговарял по случая с тогавашния главен прокурор. Ген. Пенгезов предположи също, че е възможно също така ръководството на МВР да е поискало съдействието на Филчев, като уточни, че не е задължително това да е било политическото ръководство на министерството, защото то си има и професионално оперативно ръководство.

Още в понеделник военният съдия обясни, че по делото са били извършени редица фрапиращи нарушения, като върхът на всичко е било оневиняването от страна на военната прокуратура на петимата служители на МВР, участвали в задържането и предизвикали смъртта на Ангел Димитров.

През декември военната прокуратура прекрати делото срещу петимата полицаи с аргумента, че действията им не са били неправомерни, защото се отнасяло до задържането на “особено опасен престъпник”.

Месец по-късно Софийският военно-апелативен съд отмени това постановление.

Ръководството на РДВР в Благоевград, както и професионалното и политическото ръководство на МВР се опитаха с всички средства да потулят още в зародиш скандала с убийството на Ангел Димитров. Първоначално пред обществеността бяха лансирани версии, че той е оказал съпротива, че е бил дрогиран, след което бе пусната и фалшифицирана медицинска експертиза.

В потулването на историята бе вкаран и главният секретар на МВР ген. Илия Илиев. Публично бе дадено да се разбере, че шефовете на РДВР нямат нищо общо с побоя над Чората, довел до смъртта му, че не са знаели за акцията за задържането и за методите, с които очевидно не за първи път си служат техните служители.

Случаят излезе на светло благодарение на роднинството на Чората с високопоставен съветник на ДПС, поради което бе назначена повторна експертиза. Скандалът доби такива размери, че вътрешният министър Румен Петков бе принуден да уволни директора и част от ръководството на РДВР – Благоевград и да поднесе извиненията си на близките на починалия.

Убийството на Чората влезе като нагледен пример за полицейско насилие в доклада на Държавния департамент на САЩ за спазването на човешките права в България, който бе публикуван в началото на март. Тогава вътрешният министър Петков се оправда с думите, че “не мисли, че от един случай трябва да се правят генерални изводи и не смята, че това е духът на доклада”. “Това, че тогава нашите служители не са действали достатъчно подготвено и организирано, е безспорен факт и аз съм взел необходимите мерки”, обясни той.

По същото време и временната парламентарна комисия за разследване на причините, довели до смъртта на Чората, излезе със заключението, че “няма данни, от които да се направи извод, че ръководни служители в МВР с действия и бездействия и с дадени разпореждания са довели до полицейското насилие на 10 ноември в Благоевград”. Комисията се оглавяваше от депутата Георги Юруков, съпартиец на вътрешния министър Румен Петков.

Собствено разследване на случая образува и омбудсмана на България Гиньо Ганев, който в наскоро разпространен доклад посочи, че вина за смъртта на благоевградчанина носят органите на МВР.

Целият случай се разви на фона на острите критики на Европейската комисия за слабостите в правоохранителната система на България и работата на апарата на МВР – критики, които предизвикаха раздразнението на вътрешния министър Петков и го накараха да се обяснява публично, че бележките на Еврокомисията не били насочени толкова към неговите подопечни, колкото към правосъдието.

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?